Partizán napló

Megint szakállas viccel kell kezdenem:

Részletek egy szovjet partizán naplójából:
1. nap: Délig tartó kemény harcok után sikerült elfoglalnunk a kiserdőt a fasisztáktól.
2.nap: A fasiszták egész napos ádáz harc után visszafoglalták a kiserdőt.
3.nap: Erőnket nem kímélve ma kivertük a betolakodó fasisztákat, újra miénk a kiserdő!
4.nap: A gaz fasiszták erősítést kaptak, kegyetlen harcokban visszafoglalták a kiserdőt.
5. nap: Ma kijött az erdész, és mindenkit elzavart a picsába!
 

Ezt éreztem én is a minap amikor kedvenc sportomat üztem: horgásztam a Tisza-tavon. Próbáltam halat fogni mint a többi horgász, de egyszer csak jött az erdész, vagyis a halász. Csukázást terveztem erre a napra, a Csapóiról hallottam jó híreket, azt a részt gondoltam végigpergetni és a Borzanatot. Keresgéltem a halat, egyszer a semmiből előtűnt egy csónak és pont felém tartott, mit tartott - megállt közvetlenül mellettem.

A csónakban egymás mellé kipakolva nagy húsosládák, előkészítve a merítőszákok és egy agregátor.  A három fickó közül a legidősebbnek tűnő tartott nekem eligazítást. Mégpedig, hogy itt most ők mint MOHOSZ 'állományfelmérő halászatot' fognak művelni, ezért kérik hagyjam el a területet. Árammal fognak halászni (!) ezért biztonsági okokból húzzak a francba. És ez a Tisza-tóra kiadott területi engedélyemben (éves jegy 17 ezer Ft.) a 10-es pontban is le van írva. És, hogy nekik ehhez joguk van, mert ők a vízterület hasznosítói.

 Mit lehet ilyenkor tenni? Hőbörögni picit, de azt is minek. A Tisza-tó tulajdonosa a Magyar Állam. A halászati-hasznosítási jog a mostani kezelőnél a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség)-nál van. E jog alapján gondolja úgy a Mohosz vezetősége, hogy ők 'állományfelmérés' bűvszó alatt lehalászhatják és követhetetlen módon értékesíthetik a tóban megtermelődött halat. Mert ők a horgászok érdekeit képviselik. A vicces jelző kicsit morbid ide...

Megy a vita a Tisza-tó további sorsáról. Bonyolult az ügy, sok jogi csűrés-csavarással. A Mohosz halászati joga elvileg 2001.01.01.-el megszűnt, de birtokban maradhatott mert  a kárpótlása nem rendeződött. Az Alkotmánybíróság határozata alapján a Földművelési Minisztérium most úgy döntött, hogy 2010.01.01.-től a bérleti jog az új tulajdonosé (Tisza-tavi Sporthorgász kht), a kárpótlás a tulajdonosváltást nem hátráltatja. A Mohosz a döntésbe nem egyezik bele, a Tisza-tavi kht meg tartja magát hozzá.

2010-re a horgászengedélyeket a Tisza-tóra mindkét szervezet már kinyomtatta és Január elsejétől árusítani szeretné.