Mángold

 

 

 

Az isztriai tengerparton sült hal mellé többször ettem mángoldos krumplit (blitva sa krompirom) köretként. Nekem nagyon ízlett. A mángold egy kb. 80cm-re növő erősen zöld levelű, lágy szárú növény, aminek a szárát de legfőképpen a levelét fogyasztják. Ízre és kinézetre is a spenótra hasonlít.

 

 

 

 

 

 

Mángold épp nem volt otthon, ezért a sült törpeharcsa mellé kipróbáltuk a spenótos krumplit. Spenótot hagyományosan elkészíteni (megmos, megfőz, lecsepegtet), burgonyát szintúgy (kockára vágni, megfőzni, leszűrni). Közben pár ek olivaolajban 4-5 gerezd apróra vágott fokhagymát kicsit megpirítani, rátenni a spenótot és a krumplit és jól átfuttatni. Egy fél citrom levével lehet ízesíteni. Persze izlés szerint sózni.

 

 

 Finom volt, legközelebb kipróbálom igazi mángolddal is.

 

 A mángoldról tudtad?

A Földközi-tenger környékének népei már időszámításunk kezdete előtt fogyasztották. Valószínű, hogy előbb lett kultúrnövénnyé, mint a takarmányrépa és előkelő rokona, a cukorrépa.

Tőlünk nyugatabbra előszeretettel termelik, és sokra értékelik. Nálunk egyelőre még alig ismerik, pedig rendkívül egyszerű termelése és sokoldalú felhasználása alkalmassá tenné arra, hogy sok kiskertben jelen legyen.

A mángold lágy szárú, kétéves növény, az első évben csak a gyökere és a lombozata fejlődik ki, és a második évben fejleszti ki a magszárát, amelyen először a virágok, majd a megtermékenyülésük után a magvak jelennek meg. A kertben egyéves növényként termeljük, hiszen a leveleit és a levélnyeleit használjuk fel. A legegyszerűbben felnevelhető növények közé tartozik. A talajban nem válogat, de legjobban a meszes talajokon fejlődik, a savanyú talajokon nem jól érzi magát. Előnyös a fejlődésére, ha a talajban bőségesen van humusz.

Leveleinek szedését július elejétől lehet megkezdeni. Ha egyszerre csak két-három külső levelet tépünk vagy vágunk le a tőről, akkor késő őszig hozza az újabb leveleket. Enyhébb teleken, lombtakaró alatt át is telel, de erre nincs nagy szükség, hiszen kora tavasszal a mángold levelét a spenót helyettesíti; a kétéves növények amúgy is magszárba szökkennek, és hasznosítható leveleket már nem fejlesztenek.

Egy négyzetméter területen - folyamatos szedéssel - 4-5 kg levéltermés érhető el. Egy család számára 3-4 m2 területű mángoldvetés elegendő.

 

A mángold levele és nyele viszonylag sok nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat (oxál-, alma-, citromsav) tartalmaz, ezért jelentős a táplálkozás-élettani értéke. Vitamintartalma se jelentéktelen: A-vitamin-értéke a sárgarépának a felét teszi ki, és annyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom gyümölcse.

 

 

 

Termelési értéke abban jelentkezik, hogy a mángold termelésével akkor van spenótfőzelékhez alapanyagunk, amikor a kora tavasszal vetett spenót szezonja már elmúlt, a spenót felmagzott.

 

Címkék: mángold, blitva