Homokos

Nálunk ha valaki azt hallotta 'homokos' nem a más identitásuakra gondolt, hanem a Baracskai öböl strandjára. Az öböl Duna ágból keletkezhetett, most is összeköttetésben áll az élő Dunával. Egyik funkciója, hogy váratlan téli jégzajláskor ide menekíthetőek a Dunáról a hajók. E miatt kotorják a medrét renszeresn, egy ilyen mederkotrás eredménye a Homokos. A kotróhajó hosszú vascsöveken fújta napokig a gyönyörű tiszta dunai homokot a partra, még a töltés másik felére is jutott belőle. 

Hosszú évekig ez volt a környék legfelkapottabb szabadstrandja, a víkendtelepről csónakkal jártak ide fürödni, de közútról is jól megközelíthető. Hétvégeken szinte törölközőnyi szabad terület sem maradt, nem csoda, hogy a labdázni vágyók kiszorultak a strandról a töltés másik felére. No, itt aztán igazi homokfoci telep létesült. Kialakultak a Baracskai Egyérintős Homokfoci szabályai, délutánonként vérre menő meccseket vívtunk. És utánna, hogy csúszott a sör... hajaj.

 

 

 

A nyári időszakban a Homokoson voltak a legjobb bulik. Ide aztán nem kellett nagy szervezés, piát mindenki hozott magával, tábortűzhöz fa volt a környéken, Janesz gitárjával jött. Fürdőzéssel egybekötött hajnalig tartó bulik voltak.

 

Egy ilyen buliban történt: -fürödtünk, -visszaültünk a tűzhöz, -ittunk, -énekeltünk körforgásban múlattuk az időt, mikor is az egyik fiú gondolt egyet , felállt a tűztől, és onnét nekiszaladva rohant be a vízbe. Mi fiúk ezt napjában többször csináltuk: nekifutásból kb. térdig érő vízben dobbantottunk és onnét fejes a habokba. No, ő is így akarta, csak közben elfelejtette, hogy Pistiék csónakkal jöttek a buliba. A tűz fényétől elvakultan nem igazán látott a sötétben, elmondása szerint már repült a víz felé mikor érzékelte, hogy előtte-alatta egy csónak van.

A levegőben annyit utdott korrigálni, hogy nem teljesen a csónak közepére érkezett hanem a szélére... és onnét leppattanva a vízbe. Nem törte össze magát teljsen, mikor kivánszorgott a vízből és elmesélte, mi halálra röhögtük magunkat. A gyerek hasán-mellén hosszában jó kis vörös csík látszott, de megúszta törés nélkül.

 A tábortűzben az a jó, hogy hangulatot ad, lehet csak úgy bámulni bele, hogyha közel ülsz hozzá melegít, ha pedig távolabb mégy kettesben tőle kikerültök a társaság látótávolságából. Azután vissza jönni sem olyan vészes, ilyenkor az ember fia/lánya, hoz egy-két faágat, és tüzel. Persze mindenkinek egyértelmű a dolog, de mégis.

Szóval jó hely a Homokos.