Hajókirándulás

A strandon ajánlották a hajóutat. Megtetszett, elmentünk. A hajó - a Melisa - Pulából indult reggel kilenckor. Rajtunk kívül még legalább kétszáz utassal.

 

 Indulás után a Brijuni szigetek közt hajókáztunk. Összesen 14 kisebb-nagyobb szigetből áll, összterülete alig 7,4 négyzetkilométer. Ám a környező, ugyancsak védett tengervilággal együtt több mint harminc négyzetkilométer. A szigeteken kívül a nemzeti parkhoz tartozik a környező tengervilág is, így a védett terület csaknem 34 négyzetkilométer. A szigetek partja általában alacsony és sziklás, ám a sziklák vízszintes rétegződése miatt könnyen megközelíthető, némely öböl partja apró kavicsos vagy homokos.

Ez a fő sziget, éveken kesresztül itt üdült/élt Tito az év egyik felében.

 

 

 

 

 

Lim-csatorna (Limski kanal)        egy rendkívül egyedülálló természeti képződmény, amely a norvég fjordokra hasonlít. A 35 kilométeres folyóöböl a Lim-öbölbe, egy 10 kilométeres tölcsértorkolatba ömlik. Több mint száz édesvízi forrás ömlik bele, ezért a halak kimondottan kedvelik. A kiszáradt folyó tölcsértorkolatát, ahova benyomult a tengervíz, észak-európai társaihoz való hasonlósága miatt fjordnak is hívják, a Vikingek című filmet is itt forgatták. Szépsége miatt szinte kihagyhatatlan látnivalónak számít. Mi a barlangokig mentünk el, utána fordult a hajó, a halneveldéket csak messziről láttuk. 

A hajón korrekt ebédet kaptunk, üdítővel fehérborral, gyümölccsel (benne volt az árban).

Strandoltunk egyet Vrsar kikötője mellett, a városi strandon. Itt a strandok jellemzően kavicsosak, a túravezetőnk megemlítette, hogy a város közelében található Európa legnagyobb nudista strandja is, a Koversad.

 

Folyt.köv.