Hurrá nyaralunk

 

Már voltunk Pulában, most megint oda terveztünk egy rövidebb vakációt.

 

Az Isztriai félsziget déli csücskén, egy védett öbölben fekvő Pula az Adria délkeleti partjának legősibb városa már mintegy 3000 évvel ezelőtt is lakott telepűlés volt. Amikor a rómaiak i.e. 177-ben ideértek, rögtön tudták, ide várost kell építeniük, s ezt aztán kereskedelmi központtá is tették.

 

Legjelentősebb római emléke az i.e. 1. századból származó amfiteátrum a központ északi részén található. Eredetileg Claudius császár építette ide, majd a későbbiekben kibővítették. Méretét tekintve a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, annak idején több mint 23 000 néző befogadására volt alkalmas (még a Római Colosseumnál is nagyobb).

                                                                                                                                     Az épület ma viszonylag távol helyezkedik el a tengertől, ennek oka, hogy az öböl egy részét az évszázadok folyamán feltöltötték. A római korban még közvetlenül a part mellett állt, a viadalok során megölt emberek és állatok egy rövid csatornán át a tenger vizébe kerültek…

A külső váz, valamint a tornyok egyike teljes egészében fennmaradt. Félig a föld alatt az üregszerű helyiségekben, ahol régen a vadállatokat, illetve halálukat megelőzően a keresztényeket tartották, most nagy halom amforát, valamint olívapréseket állítanak ki.

A Pulai Aréna ma több mint kétezer férőhelyes szabadtéri színház, ahol nyaranta világhírű énekesek és együttesek lépnek fel.

 Ez egy tavaly előtti kép