Csevap

 

 

 

Tipikus balkáni étel a csevap - cevapcici. 

 

 

 

Tulajdonképpen darált  sertés és marhahúsból, kevés tört fokhagymával, só és bors fűszerezéssel , pici kolbászokra formált étel, amelyet platnin, tárcsán, grillen vagy végső esetben sütőben megsütnek. Nem kell túlsütni, akkor jó, ha 'ugrós'. Apróra vágott hagymát mindenképpen adnak mellé, esetleg ájvárt (mustárt) vagy köretet.  Van hogy előételként fogyasztják, de körettel tálalva főételként is fogyaszthatjuk.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lepényben pedig teljesen 'modern' mobil kaja.

 

 

 

A 'testvérével' a pljeskavicával

 

A pleskavica hasonló húsból, ugyan úgy készül (pluszban vöröshagymát is tesznek bele), csak nem rudacska formában hanem lapított hamburger-lepény alakban

 

 

 

 

A csevapcsicsa receptje

 A csevapcsicsa autentikus anyagösszetétele a következő húsféleségekből áll:

 - 60 % sertéshús

 - 20 % borjúhús

 - 20 % birkahús

  Ha nem tudunk birkahúst beszerezni használhatunk helyette marhahúst nyugodtan.

A kimért húsokat finom lyukú húsdarálón áteresztjük, majd tetszés szerint sóval, őröltborssal, fokhagymával,  ízesítjük, és a kolbásztöltelékhez hasonló módon jó alaposan egy egységes masszává gyúrjuk.

 Fokhagyma esetében természetesen az a legjobb, ha nagyon finoman apróra vágjuk, és úgy dolgozzuk el. 

A tömbbé gyúrt csevapcsicsa alapanyot 24 órán keresztül hűtőben állni hagyjuk, majd azt követően ujjnyi kolbászkákat formázunk.

 Legcélszerűbb faszenénen szított parázs fölött átsütni, mégpedig lehetőség szerint öntöttvas rostélyon. A ma divatos rozsdamentes drótvastagságú rostély nem javasolt, lévén könnyen odaragadnak a csevepcsicsa darabok.

 Sütés előtt a rostélyt kenjük át jó alaposan szalonnával, ez meggátolja az odatapadást, ezt sütés közben többször ismételjük meg.

 A kolbászkákat semmi esetre se olajozzuk, ne nedvesítsük, ne használjunk sört se annak színezéséhez! Van abban elég zsíros hús, hogy az önmagában feleljen meg az elvárásoknak.

 Az egyes darabok sütése csupán pár percet vesz igénybe, a már megsűlt csevapcsicsákat tegyük hőálló fedeles tálba, hiszen melegen fogyasztva az igazi. Köretként semmi mást ne adjunk mellé, csupán a már időben előkészített vöröshagymát apró kockákra vágva.

 

 

A pleszkavica receptje

 

A pleszkavica anyagösszetétele a következő húsféleségekből áll:

 - 70 % sertéshús

 - 30 % borjúhús (marhahús)

 Egyébként minden fűszer megegyezik a csevapcsicsájéval, annyi különbséggel, hogy ebbe a masszába fokhagymán kívül teszünk vöröshagymát is, kevert hús kilónként egy kisebb fejet apró kockára vágva, színesítésként kevés pirospaprikát.  

Másik különbség, hogy a pleszkavica tenyérnyi darab lepénykékből áll, nem túl vastagra nyújtva.

 A sütés módja megegyezik a csevapcsicsáéval.

 Köretként itt nem vöröshagymát adunk mellé (hiszen az van benne), hanem például szerbsalátát.

Címkék: csevap, pljeskavica