HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Halászléfőző verseny Érden

2009.07.06. 18:22 hzizi

Az érdi horgászegyesület (Érd és Környéke Horgászegyesület) szombaton szervezte hagyományos Családi találkozózóját a téglagyár melletti Duna-parton. A programban játékos vetélkedők és halászléfőző verseny szerepelt.

Tudjuk, a halhús egészséges, Magyarországon sajnos mégis igen csekély az egy főre eső évi halhús fogyasztás.  (A legutóbbi statisztikák szerint kevesebb mint három kiló: az  európai úniós átlag 22 kilóval szemben - csekélyke.) A halászlé főzésnek két módját szokták emlegetni, a tiszai passzírozottat és a dunai (bajai) módszert. Mindkét módszerrel lehet finom halászlét főzni, kétség kívül a tiszai munkásabb ugyanis tulajdonképpen két levet főznek: egy alaplevet, azt lepasszírozzák, átszűrik, és abban a lében főzik meg a haldarabokat. A Duna környéki 'Bajai' módon pedig egyszerűen megfőzik a halat. Természetesen ennél bonyolultabb a dolog, a lényeg, hogy mindkét tábor esküszik a saját főztjére.

Mint ahogy az ország nagy átlagában Érden is a többség Tiszai halászlevet főz. Én Baja környékéről származom, értelemszerűen bajai módon főzünk. Az előző években is részt vettünk az érdi halfőzőversenyen, igaz szerény sikerrel. A buli azonban mindig jó volt, így idén is beneveztünk, sőt Gyula barátom is vállalkozott egy lé (persze tiszai) elkészítésére.

A Duna magas vízállása idén kiszorította a résztvevőket az ártéri megszokott helyszínről, így igyekeztünk mi is korán kiérni és jó főzőhelyet találni. Fél kilenckor (!!!) már nagyüzem volt kint. Talán utolsó főzőkként érkeztünk. Néhány versenyzőnél már a tűz is égett, a többség a halpucolással volt elfoglalva.

Regisztráltunk, sorszámot kaptunk(24.-est)  megkaptuk a halunkat, a szervezők pedig bíztattak, fogjunk neki gyorsan, mert délután egy órára el kell készülni a műnek. Én nagyvonalúan mososlyogtam: mi még ráérünk, ugyanis én bajai hallevet fogok főzni - semmi paszír. Mint később megtudtam 26 szakács nevezett a versenyre.

Kipakoltunk, aztán megkávéztunk, kvaterkáztunk. Tíz után (a többieknél már nagyban ment a főzés) megtisztítottuk a halat (pikkelyes pontyokat bizosított az egyesület), hagymát, elrendeztük a tűzhelyet. 

Gyula barátom kész alaplével jött, de azért 11 után ő is meggyujtotta tüzét. Én úgy számoltam, hogy 11:45-kor gyújtom meg a tüzet, dél körül elkezd forrni (+- 5,10 perc),  attól számítva 45 perc és kész a halam - de legalább is 12:45 környékén már kóstolható. 

A halászlevet tulajdonképpen mindig egyformán készítem, de még sosem lett ugyanolyan mint az előző. Van, hogy csak olyan átlagosra sikerül, van  hogy finom, meg van hogy isteni. Ha friss a hal és jó a paprika, akkor olyan nagyon nem lehet elcseszni. 

 

 

A hozzávalókat én nem szoktam méricskélni. A vizet sem. A kb. 2,5-3 kiló halhoz csak két fej hagymát vágtam össze. Klasszikus: hagyma a bogrács aljára, rá a halszeletek, felönteni vízzel, (hogy a halat egy kicsit ellepje) és mehet a tűzre. Ha elkezd forrni mehet bele a só, picit később az őröltpaprika.

 

 

Az első 20-25 percben én nagy lobogó lángon főzöm, később kicsit visszaveszem a tüzet.

Már az első kóstolásnál lehet tudni milyen lesz a hallé. Én éreztem, jónak tűnik, csak elrontani lehet. A zsűritagok folyamatosan kóstolgattak, jártak bográcsról bográcsra és jegyzeteltek. Gyula barátomét is dícsérgették, enyémet is.

 

Én az előző évek tapasztalatából ítélve részemről lezártnak is tekintettem a versenyt. A zsűrizés befejeződött, az asztaltársaságok lakomához láttak. Mi is asztalhoz ültünk, nagyon finomat ettünk, ahogy illik én vörösborral öblítgettem, Gyulám sörrel.

A kíváncsiság csak piszkált bennünket, ebéd után fiammal körbesétáltunk és megkóstoltunk néhány halászlevet. Voltak nekünk kevésbé tetszőek, de volt néhány igen finom hallé is.

A rendezői sátornál összecsődítették a közönséget: jött a nap fénypontja az ünnepélyes eredményhirdetés.  A Zsűri elnöke, ahogy az illik méltatta a résztvevőket, elmondta, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt és, hogy igen szoros volt a verseny. A  nyolcadik helytől kezdte visszafele a felsorolást. Mikor a harmadik helyet is kiosztották kezdtem kicsit bánkódni, hogy megint az 'írás sem szól rólunk'. A második helyezett a 27-es bogrács lett, azt az előbb kóstoltuk, finom volt, de ugye a miénk - nevettünk össze a fiammal.

És a nyertes - aaa- aaa- husszonnnnnégyes bogrács!

-juhhééééé, hát ezek mi vagyunk, kurjnatgatott Gyula barátom.

Nagy meglepetésemben már ki is léptem és fogadtam a gratulációkat. Mindenki fényképezett, csak a fiam illetődött meg annyira, hogy elfelejtett. Aztán interjú (ha-ha ilyen se volt még), kérdések (mi a titok) egyszerre mi lettünk a középpontban.

 

11 komment

Címkék: duna halászlé érd főzőverseny

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr641228415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hintamester · http://www.hinta.hu 2009.07.08. 13:49:46

BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ !
BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ !
BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ ! BRAVÓÓÓÓÓÓ !

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.07.08. 14:00:27

@RogerNyul:
köszönöm, a bajai nevében :-)))

szily 2009.07.08. 14:26:32

Ettől zizeg az egész internet!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.07.08. 15:29:43

@szily:
Vicces, vicces, kedves K.süllő :-))

ekkerjoz 2009.07.08. 18:49:26

Baszom a gitárnyakad, nem jöttél Óballára, közben megnyered a halászléfőzést, Zolizoli, nem jól van ez így.
:))))))))
Ölellek, gratulálok. Nagyember vagy.

AzHofi 2009.07.09. 14:42:00

Néha én is elkúrom a halászlét nem kicsit, nagyon :-)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.07.09. 15:24:24

@ekkerjoz: Köszönöm, a birkapörkölt nagymesterétől ezt elismerésnek veszem.
Óballát sajnáltam, mentem volna, de a gyermek ballagása győzött.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.07.09. 15:25:22

@Hintamester: köszönöm kedves Hinta, köszönöm.

villangó 2009.08.06. 16:18:24

Gratulálok!
A halászlét én is így főzöm, azzal a különbséggel, hogy a paprika után egy egészen pici házi főzésű paradicsomlevet is teszek bele.
A paprika minősége nagyban befolyásolja a halászlét.

BOAR 2010.07.10. 21:45:40

A sózással nem értek egyet. A halat előre le kell sózni, legjobb az lenne, ha egy éjszakát állna a sóban. Ez összekapja egy kicsit, nem engedi szétfőni. Ha jól csinálod, a lébe már nem is kell só.