Erdély - Tordai hasadék

 A  Tordai Hasadék hossza 3,5 km. A hosszú szurdokvölgy alján, mintegy 200-250 méter magas sziklafalak között kanyarog a Hesdát-patak. A feltételezések szerint a hasadék egy, a víz által kivájt mészkőbarlang tetejének a beomlása következtében jött létre.
 

 A völgyben 32 feltárt barlang van, melyek közül a leghosszabb a 75 m hosszú Porlik-barlang, ahol cseppkövek is találhatók. A barlangok többségének megközelítése azonban nehéz és veszélyes. 

 

 

 

 

A szállásunkon megismert szegedi barátainkkal indultunk a túrára. A patak partján kanyargó út érdekes volt, de egyszer csak elfogyott. A túristák is, (hiszen mindenki visszafordult) csak a mi kis csapatunk maradt. Én elvből nem szeretek ugyan azon az úton visszafelé menni, így eldöntöttük követjük a jelzést. A túrista jelzés a meredek hegynek fölfelé mutatott. Megint egy kecskeösvény. Bevállaltuk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számos legenda született e természeti remekműről :a győztes kun sereg üldözőbe vette Szent Lászlót, akit már-már utolért. De midőn a Szent király Istenhez fohászkodott, az alatta elhelyezkedő hegy megrepedt s áthatolhatatlan gátat vont a király és pogány üldözői közé. Isteni csoda hozta létre a hasadékot.

Egy másik romantikus legenda : Batu kán a hozzájuk csatlakozó kunokkal megtámadta a hasadékot mivel a környékről a nép ide húzódott vissza. S mivel Kendi Gyula embereivel minden roham elől megvédte a hasadékot, a kán továbbindult, de hátrahagyta Keme nevű kun vezérét, hogy éheztesse ki a bujdosókat, elzárva a barlangok bejáratát. Keme azt követelte, hogy adják ki kincseiket s ezen kívül a legszebb hat lányt a szabadságukért. A magyarok készen álltak inkább utolsó emberig is harcolni, de Kendi Gyula gyönyörű nővére, Kendi Ilona hajlandó volt még öt társával együtt feláldozni magukat. Ugyanis mindeniknél tőr volt, amivel védni akarták magukat a  gyalázattól.

A hős lányok a kincsekkel együtt a kun táborhoz közeledtek, de amint Kendi Ilona és Keme meglátták egymást, egymásba szerettek. A lány azonban kijelentette, csak úgy lesz felesége, ha Keme kereszténnyé lesz és a magyarokhoz társul. Keme boldogan teljesítette ezt a feltételt, népével a magyarokhoz csatlakozott és segítette őket további küzdelmeikben.

 

Címkék: erdély, hasadék, tordai