Süni

 

Az este betévedt a kertünkbe egy kis süni.

 

 

Tudtad, hogy:

A keleti sünt leggyakrabban csak a sün névvel jelölik. Főleg a mesékben szerepel gyakran a régies sündisznó elnevezés is. Egyéb népies nevei a sül és a tüskésdisznó.

A keleti sün testhossza legfeljebb 35 centiméter, farokhossza 4-5 centiméter, testtömege 400-1900 gramm. Kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak. A fekete-fehér, gyűrűs tüskék csak kis idővel a születés után keményednek meg. Mellét fehér bunda borítja. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni. Hegyes pofája éles fogakat rejt, amelyekkel nemcsak a földigilisztákat, hanem egy kígyót is könnyen ketté tud harapni.

Éjszakai életmódot folytat. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben fordul elő, de mindenekelőtt cserjésekben, települések környékén él, sőt, még belvárosi parkokban is. Szívesen elfogadja a szabadba kirakott ételt is. A sün számára az év egy aktív időszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el. Tavasszal bújik elő, amikor a külső hőmérséklet már elég magas. Télen a belső testhőmérséklete körülbelül 5 Celsius-fok. Ha környezete túlságosan lehűl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fűti testét, hogy hőmérséklete színte változatlan maradjon. Amennyiben vacka jól védett, a téli álmot alvó keleti sünnek nincs különösebb gondja. Erre az időre tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát, szétnyitásához nagy erőre lenne szükség. (forrás Wikipédia)

 

A rendőrségnek is megtetszett ez a kis jószág, a tömegoszlatásban 2009 a SÜN! éve.

idézet az Index cikkéből:

Mindez úgy nézett ki, hogy öten-hatan szorosan körbevették a kiabálót, majd a parancsnok "Sün! Sün! Sün!" jelszavára hátat fordítottak neki, és vált-vállnak vetve, tomfáikkal az amúgy békés, szemlélődő ünneplő tömeg, illetve az akcióra teljes erőből rámozduló sajtó felé hadonászva, "vissza! vissza!" felkiáltásokkal kihátráltak a delikvenssel a tömegből.  ....

A bennfentes információkat megosztó szakértői szövegből kiderül, hogy a "SÜN - másképpen portya vagy elfogó csoport" az nem, más mint egy "több tagból álló autonóm rendõri egység". "Kirohannak és általában egy-egy kiszemelt személy elfogása és azonnali hátraszállítása a feladatuk. Az érdemi feladatot egy vagy két személy látja el, a többi feladata a körkörös fedezés."

Címkék: sün