dr. Hal - a compó

 

 

 

 

Egyéb nevei: cigányhal, haldoktor, gyászkeszeg, nyálkás czompó, sárhal, tathal, vargahal, varjúhal, zöldike

Latin neve: Tinca tinca 

 

Számos legenda - vagy inkább babona - szerint a compó nyálkája gyógyító hatású. A régi görög és római szerzők szerint is a compó nyálkája - orvosság. Ennek a nyálkának a néphit is gyógyító erőt tulajdonított. A népi megfigyelés szerint a sérült halak előszeretettel dörgölőztek a compóhoz, aminek a nyálkája elősegítette a sebek begyógyulását. Hogy ez mennyire igaz, nehéz eldönteni, a régi halászemberektől mindenesetre megkapta a doktori címet.

Élőhelyét tekintve kedveli a tavak, holtágak gyorsan felmelegedő, sekély, iszapos részeit, a folyók lecsendesült alsó szakaszát. Ezeket, a részeket többnyire vastag vízi növényzet borítja, amely kiváló rejteket biztosít számára. Ezt a dús vegetációjú élőhelyet nem is szívesen hagyja el. Nem kedveli a napfényt, így napközben ki sem mozdul az árnyas, víz alatti téli kertből. Keveset mozgó, lusta, fenéklakó hal. Főleg éjszaka tevékenykedik. Táplálékát rovarok, rákok, férgek, puhatestuek és vízinövények alkotják. A pontynál jobban tűri az alacsony oxigénszintet, az erősen iszapos vízben is megél.

Volt egy időszak amikor a várpalotai tavakban horgásztam, csónakom is volt. A Nagybivalyost nem igazán kedveltem, ellenben az úttól beljebb volt több tó, egyiken csónakot is lehetett tartani. Ennek a tónak a végében á tlehetett menni egy keskeny nyíláson egy másik tóba, amit csak csónakbol lehetett meghorgászni, hisz teljesen körbe volt nőve náddal. Ezek a tavak igazi vadvizek voltak, olyan barnás vízzel, sok csukával, compóval és iagzi aranykárásszal. Ebben a tóban istenieket compóztam.

Gyönyörű másfeles-kettes compók jöttek, és küzdöttek is a horgon veszettül.

Mostanában a Tisza-tavon is szép compókat lehet fogni, bár kifejezetten senki sem horgászik compóra, törpeharcsázás vagy pontyozás közben szép példányokat lehet megcsípni.

Címkék: compó