Húsvéti sonka

Nálunk a faluban már jó ideje speciálisan főzik a húsvéti sonkát. Vagyis éppen ez az: nem főzik hanem sütik. A péknél.

Informátoraim úgy tudják, hogy már a hatvanas évek előtt is sütött a Kender pék húsvéti sonkát korpás tésztában, de a kenyértésztás módot a Hégei pék honosította meg. A módszert a többi pék is alkalmazta, (mint a már bezárt Hajrung és Pravgyik pék) de ma már csak a még meglévő két pékség (Major pék és Báló pék)  vállal sonkasütést.

A sonka ugye adott: ott terem a füstölőben. A célra a legfinomabb a 100-150 kilós főleg kukoricán nevelkedett malacka hátsó sonkája. A disznóölést december elejére ildomos tervezni, azután a sonkát hat hétig sós vízben kell pácolni, majd jöhet az egy hetes enyhe füstölés. Ezután árnyékos, levegős helyen pihen a sonka.  Mielőtt elvinnék a pékhez levágják róla a csülökrészt és vízbe áztatják egy fél napra. 

Nagypéntek délután a magára valamit is adó sonkafelelős ott toporog sonkájával a pék ajtaja előtt sorszámra várva. A pékinas veszi át a sonkát és rögtön egy számozott bilétát rak bele, a biléta párját a vevő kapja, ezzel lehet majd elvinni a kész terméket. Szombaton kora reggel a kenyérsütések befejeztével a pékek kenyértésztába burkolják a sonkákat olyan két centi vastagságban. Az előmelegített kemencében a sütés sonkanagyságtól függően körülbelül négy óráig tart. A sonkafelelősök a déli óráktól kezdenek el rajzani a pékségek körül. A forró  eszméletlen finom illatokat árasztó csomagokat ildomos mielőbb biztos helyre juttatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mifelénk a Húsvéti sonkavacsorát elméletileg csak este a csillagok feljövetelekor szabadna elkezdeni, de családunkban ezen a délutánon több nagyon éles szemű éhes egyed végez csillagászati megfigyelést.

A Sonkáról magáról mit is mondhatnék? Állaga omlós, szaftos, a hús illatosan gőzölög amikor kibontásra kerül a megkeményedett tésztából. A sonkaszeletek szép rózsaszínüek, a szélükön a vékony szalonnacsík gyöngyözően gusztusos. Az íze? Mennyei. A kenyér amiben a sonka sül felszívja a felesleges zsírt, de bent tartja az ízeket. A hús omlós, minden falat szétolvad a szájban, a sonka íze szétterül bennünk.

Száraz jófajta vörösborral illik locsolni belsőnket, de ez lehet csak magánvéleményem, fehérbor, fröccs, sőt hideg habos sör is enyhíthet az ízkavalkádon. A tojás, torma, krumplisaláta, csak azért kell, hogy egy újabb falat sonkánál újra élvezhessük a Húsvét Igazi Ízét .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei sonkáról is riportolok majd.