HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Hallétúrán voltam ll.

2012.10.10. 10:33 hzizi

Az előételnek szánt füstben sült süllők második adagja is pillanatok alatt elfogyott, eközben a két halfőző szakács már a halászléhez készülődött.

aDSC03534.JPG

Felső Barnabás 'a halászlé nehézsúlyú bajnoka' három bográcsban főzött, én az ő módszereit figyeltem meg, hiszen a másik három (+1 vendég) bogrács séfje  földim, régi ismerősöm,  a bezdáni Kovács Feri technikáját már igen jól ismerem.

DSC03539.JPG

Barnabás a halat főzés előtt bőségesen besózta, majd az apróra vágott hagymára rakta, mindeközben jóízűen mesélt a régi időkről, a mostani megtapasztalásairól, fortélyokról, bográcsokról,

de mivel ezt már Műtannin a Bűvös szakácson megjelent írásában nagyon jól megfogalmazta idemásolom:

Amikor a Feri halászlevét kóstoltam, éreztem azt az igazi, régi csanádi ízt, amire gyerekkoromból, az öreg halászok főztjéből emlékeztem.” A bajai inkább üde, vékony lé, a bezdani sűrűbb, testesebb, de nem enyves, lusta, mint a passzírozottak. Barnabás szerint titok abban rejlik, hogy a gulyásbográcsban még erősebben forralható a lé, mint bajai típusúban. “Nézem, hogy rotyog a Feri leve, az anyja úristenit, ott tudja hagyni tíz percre, én meg nem győzöm fújkálni, hogy ne fusson ki. Hát mondom, ez nem jó így, hogy jobban tudja forralni.”

Amúgy a poszt olyannyira alapos és jól sikerült, hogy én nem is próbálkozom újabb információkkal, olvassátok el, megéri, itt található.

DSC03544.JPG

Felső Barnabás igazi 'natúr' ember, a bográcsok alá is uszadékfával (kérgét veszett fűzfaágakkal) tüzelt, természetesen folyamatosan adomázott, mesélt, kérdésekre válaszolt a szájtáti hallgatósag legnagyobb örömére.

DSC03542.JPG

Mindeközben a Rév csárda szakácsa a bezdáni Kovács Ferenc sem tétlenkedett, sőt mintha az ő tüze jobban lobogott volna. Zubogott a lé rendesen. 

Nem állhatom meg, hogy egy kis kiegészítést ne tegyek: a hagymát Feri sem darálja (a darált hagyma 'megpunnyad', édesít, tehát nem kívánatos), ellenben ő is kiemelte, hogy nagyon apróra kell vágni.

Az asztalunkra remek lé került, Ferenc egyik bográcsát kaptuk, ami az alkalmi zsűri által később nyertesnek lett kikiáltva. Mind a hét bográcsban szinte azonos alapanyagokból, egyformán főztek, mégis minden lé másmilyen, de nagyon finom lett, nekem Barnabás fűszerezése is nagyon bejött.

Szólj hozzá!

Címkék: duna halászlé

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr304830159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.