HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Girice

2011.08.11. 15:20 hzizi

Kedvelt, és igen finom étel Horvátországban a girice, egy gyufaszálnagyságú szardellafajta, amit citrommal tálalnak.

Szinte mindenhol ezt a fenti tipikus szöveget olvashatjuk ha a girice után érdeklődünk. A girice tulajdonképpen előétel, meccsnézés közben sörkorcsolyának is ideális, de főételként is megállja a helyét. 

 

Elkészítése tényleg pofon egyszerű:

A halak konyhakészek, nem kell tisztítani, sem belezni őket. Néhány evőkanálnyi lisztet egy kis zacskóba teszek, a fagyos halacskákat beledobom és jól összerázom őket. (Úgy is mondhatnám: kevés lisztben megforgatom a halacskákat).

Ezután felforrósított, bő olajban jó 5 perc alatt megsütöm őket. Általában több részletben, mert így könnyebben kezelhetőek. Szűrőkanállal papírtörlőre szedem a halacskákat, majd megsózom.

  Friss citrom levével bőségesen megöntözöm a még forró halakat. Majonézt vagy tartárt adok mellé. 

És most megint a fogas kérdés: mit igyunk hozzá? (Ugye Tomi?)  :-)

A dalmátok nehéz vörösbort ajánlanak, de mint tudjuk a halhoz illik a könnyű fehérbor is, a német ajkúak bizonyosan sört kérnek mellé, a fiatalkorúknak pedig  limonádét ajánlanék. 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr203146124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

AzHofi 2011.08.11. 21:15:23

Azért én letekerném a fejét, nem szeretem, ha rám bámul az ételem :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.12. 10:50:45

Egerszegi Kriszta - időközben bezárt - érdi pizzériájában volt egy feltehetőleg ebből készült kellemes előétel (aquadella fantázianéven). Akkora adagot adtak a halacskákból, hogy jól is lehetett vele lakni.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.08.12. 11:04:09

@AzHofi: a feje külön finomság, el ne dobd!
@Hepci: Krisztinánál többször pizzáztunk, a pizzák is malomkerék méretűek voltak. Sajnos halételt nem fedeztem fel nála...

AzHofi 2011.08.12. 11:11:19

@hzizi: jó majd elviszem neked, úgyis közel lakunk... :-)

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.14. 11:43:56

Kedves Hzizi!
Játékfelkérést kaptál Tőlem: mindenkaja.blog.hu/2011/08/14/gasztroblogger_bakancslista_jatek
Bizom benne, hogy igazi humorérzékkel és kreativitással szívesen részt veszel benne.
Ági