HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

2011 - Bajai Halfőző Fesztivál

2011.07.08. 08:08 hzizi

 

Július második szombatját vastagon vörössel előre bejelölhetjük naptárunkban, hiszen ez a nap a Bajai Halfőző Fesztivál napja. Országos és európai szinten is elismert gasztronómiai esemény, kihagyhatatlan, illatos, ízes, hangulatos élmény.

Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a több évszázados múlt, és a Bajai Halfőző Fesztivál, mely tízezreket csábít a bográcsok mellé. Idén is közel kétezren főznek majd július második szombatján a Szentháromság téren. Nagy fejlődés ez, hiszen 1996-ban Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján 463 bográcsban rotyogott azonos recept alapján a híres bajai halászlé. Azóta az évek során mind többen mutatják be főzőtudományukat, és a halászlé szerelmesei mind többen zarándokolnak Bajára, hogy érezzék az igazi hallé ízét és illatát.

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bármily egyszerűnek is tűnik: hal, vöröshagyma, paprika, víz és tészta – jó halászlét nem mindenki tud készíteni! Az igazi bajai halászlé az igazi bajaiak tudománya, akik ugyanazt az évszázados tradíciót követik, mint a hajdani bajai halászlegények. Egy cseppnyi titok, a féltve őrzött kincs, és a sok készülődés, szeretet és figyelem, amely belekerül a bográcsba, utánozhatatlan ízt kölcsönöz a hallének.

Rengeteg a látogató, de a nagy tömeg ellenére mégis családias a légkör. Családok, baráti társaságok sürgölődnek a bográcsok körül. Mindenkinek megvan a feladata, ha más nem, a borospoharak utántöltése. Senki nem maradhat hallé nélkül, olykor még a kedves idegennek is jut egy kis kóstoló a vendégszerető bajaiaktól. Ha mégsem, a halászcsárdák nagy szeretettel és teli tányérral várják az éhes vándorokat.

Aki teheti menjen el,  nézze meg a 18 órakkor fellobanó tüzeket, szagoljon bele a teret egy pillanat alatt beborító jószagú füstbe, lesse el a titkokat bográcsok körül tüsténkedő szakácsoktól és egyen egy finom halászlevet! 

Jó szórakozást!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr703046547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kisbobó 2011.07.26. 15:45:06

Mi már voltunk, tényleg nagy élmény, és a hangulat meg !!!

martin01 2013.03.09. 10:46:00

Azt hozzátenném [a cikk után 2 évvel:)], hogy a normális és jó bajait fával főzik, nem gázon.