HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Csigapörkölt

2011.06.17. 10:22 hzizi

Az éticsiga nem egy szerencsés állat. Húsa ínyencségnek számít, könnyen emészthető, jól fűszerezhető, ráadásul egészséges is. Hiába védett, mégis szedhető, védekezni nem tud, de még elfutni sem, hiszen nem a fürgeségéről ismert.

Franciaországban több módon fogyasztják: előételként fűszervajas körítéssel töltik vissza a csigaházba, leveles tésztába göngyölik, levest főznek belőle, vagy egyszerűen díszítésre használják.

A múltkor a csiga tisztításán már szerencsésen túljutottunk, így könnyed mosollyal emeltem ki a mélyhűtőből a fagyasztott csigatömbböt. Ugyan mi mást készíthetnénk belőle mint pörköltet?

 

 

 Olvastam, hogy több órát igényel a csigafőzés, ezért a csigákat kuktában előfőztem, több vízben.

 

Közben készítettem egy pörköltalapot. Mint minden valamirevaló pörkölt ez is zsíron fonnyasztott hagymával indult, utána dobtam bele egy fél paradicsomot, felkockázott zöldpaprikát. 

 

 

 

 

 

 

 

 Aztán belekerült a csigahús. Fehérborral öntöttem fel, majd őrölt paprikát dobtam bele, egy jó kanállal.

 

Lassú tűzön főztem.Fehérborral még párszor felöntöttem, közben fűszereztem. Került bele még fokhagyma, bors, babérlevél, rozmaring, petrezselyem.

 

Nokedlival tálaltuk, fehérbort ittunk hozzá.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr512985693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

AzHofi 2011.06.17. 12:01:48

Irigyellek, hogy meg tudod enni. Még a gondolattól is kiráz a hideg. Hal ügyben is az angolna a határvonal nálam (ő már a túloldalon van). :-) Viszont macskát meg kutyát már ettem, azok finomak.

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2011.06.17. 12:45:15

Ha az utolsó képen láthatót tennék elém, és nem közölnék velem mit eszek, még meg is esküdnének rá, hogy nem csigát, szerintem befalnám:))

gatsy 2011.06.17. 15:27:45

elképzelésem alapján nagyjából a pacalhoz áll közel.
Amíg meg nem kóstolja az ember, nem feltétlenül tudja, mit kezdjen vele, de amikor túl van az első falaton, már nem csodálkozik, hogy a második már ott van a szájánál, mire az elsőtr lenyeli.:)

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2011.06.19. 13:41:25

@AzHofi: Ez komoly? Macskát meg kutyát...? Hát akkor inkább csigát...! Jó tudom, ízlések és pofonok:))

Zuzuka 2011.06.23. 16:59:19

csak az első falatok után tudtam meg, hogy mit is eszek, de nem volt rossz, szerintem a zúzapörköltre hasonlít.
escargot is kóstoltam a hazájában, na az profi volt.