HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Kovászos ubi

2011.06.16. 09:33 hzizi

A nyár egyik legfinomabb savanyúsága a kovászos uborka.

Kimossuk az üveget, megmossuk, majd előkészítjük az uborkát. Ez azt jelenti, hogy a kb. 10-12 cm hosszú egészséges uborkáknak mindkét végét levágjuk, (fontos, hogy a leesõ darabokat ízleljük meg, hogy nem kesernyés–e az ízük, mert ha igen, akkor addig vágjuk, amíg a keserû íz el nem tûnik), majd 3–4 helyen hasítsuk végig az oldalát kb. 0,5 cm mélyen.

Utána állítsuk az elõkészített uborkákat az üvegbe, tegyünk közéjük 7-8 gerezd fokhagymát, 10–15 szem egész fekete borsot és 2–3 babérlevelet, majd egy csokor kaprot. Végül rakjunk a tetejére egy vastag szelet fehér kenyeret vagy egy félbevágott zsemlét, de még elõtte forraljunk fel kb. fele annyi vizet, mint az üveg ûrtartalma. Adjunk hozzá literenként 1 púpozott evõkanál sót, és ha lehûlt, a kenyéren keresztül öntsük tele az üveget.

 

 

Tegyünk a tetejére egy kistányért, és állítsuk napsütötte ablakba. Mivel forrás közben kifolyhat a leve, ajánlatos egy nagyobb tányért az üveg alá is tenni. Ha a napsütés nem túl intenzív, akkor tegyük ki a tûzõ napra. Ügyeljünk azonban arra, hogy éjszakára ne felejtsük kinn, mert a hideg levegõ hatására leáll az erjedés. 4–5 nap múlva a leve zavarossá válik, az uborkák pedig megsárgulnak. Ekkor szedjük ki a megsavanyodott uborkákat, a levét pedig szûrjük rá, és hûtõszekrényben másnapig érleljük. Az ily módon savanyított uborka elõnye, hogy igen kellemes íze van, hátránya viszont, hogy hamar romlik, hûtõszekrényben is csak 1–2 hétig tartható el.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr262985659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2011.06.16. 15:46:25

Nálunk nem hátrány, hogy hamar romlik, mert addigra úgyis elfogy:)

AzHofi 2011.06.17. 09:27:06

Na most azt hogyan lehet megoldani, hogy az uborka valamennyire ropogós maradjon? Egyszer sikerült csak, de nem tudom mit csináltam másképp.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.07.11. 15:34:43

A ropogósság egyszerű. Nem szabad kaprot tenni bele, mert az lágyítja az ubit. Helyette kábé ugyanannyi csombort kell belerakni, mint amennyi a fentebbi fotón látszik.