HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Csiga

2011.06.10. 09:30 hzizi

Slow - food - lassú étel. Az biztos, hogy a csiga egy különleges étel.  Régen a szegények ették, ma a gourmanok.

Eszik a csórók, eszik a a gazdagok, eszik a sznobok. Nem eszik a finnyásak, a menzákhoz, és az üzemi koszthoz szokottak, és azok sem akik nem szeretik az újdonságokat. 
 

Szakemberek szerint a szép, nagy koranyári éticsiga alkalmas a csigaételek elkészítésére.

Esős idő volt, sok csiga 'szaladgált' mindenfelé, adott volt az ötlet: főzzünk csigát. Összeszedtem egy jó adagot, volt vagy 4,5 kiló.

 

A csigák megvoltak, no de hogyan tovább? Próbáltam utánaolvasni:

A csiga hat-hét évig él, persze ha be nem gyűjtik. Tavasszal, amikor a talaj felmelegszik, akkor bújnak ki téli vermükből, harminc-negyven centi mélyről és kezdik meg az aljnövényzetben a száguldozást.

Éti csiga többféle van, létezik fekete húsú is, de a legkedveltebb a fehér (Helix pomatia), ami Magyarországon igen jó minőségű.

Az éti csiga a puhatestűek törzsébe (Molluscae), azon belül a héjasok altörzsébe (Conchifera) és a csigák (Gastropoda azaz haslábúak) osztályába tartozik. A csigák jellegzetessége, hogy felcsavarodott meszes vázat képeznek, ami úgy keletkezik, hogy a testükben levő mirigyek meszet tartalmazó váladékot termelnek, és ez az állat testének felszínén kikristályosodik. Talpmirigyeiből sűrű váladékot bocsát ki, ezen csúszva halad. Fején három pár tapogató található, a legfelső végén vannak a szemek. Korhadékkal, friss növényi hajtásokkal táplálkozik, erős reszelőnyelvével ragadja meg és morzsolja szét eleségét. Nem túl gusztusos jószág, húsa viszont ínyecfalatnak számít, főleg Franciaországban kedvelt étel.

Hazánkban nagy számban fordul elő, főleg a Dunántúlon és Észak-Magyarországon találkozhatunk vele. Védett állat, de a 19/2006. (III. 31.) sz. KvVM rendelet szerint április 1-jétől június 15-éig gyűjthető és hasznosítható. Magyarországon évente 2000 tonna bruttó élősúlyú élő éti csiga gyűjthető össze. A rendelet értelmében csak a 30 mm vagy ennél nagyobb házátmérőjű állatokat lehet összeszedni, az ennél kisebb méretűeket nem lehet átvenni.

A hús állaga a zúzához hasonló, koleszterin nincs benne, van viszont rengeteg fehérje.

Hogy a hőn áhított csigahúshoz jussunk azt előbb meg kell tisztítani. Én a következő módszert követtem: forraljunk fel annyi vizet, hogy majd a csigákat bőven ellepje. Mikor már forr szórjunk bele 2 teáskanál szódabikarbónát, öntsünk bele egy deci ecetet  és rögtön a csigákat is. Pár perc forralás után az állatkák kijönnek a házukból. A házból kiszedve a húsos talprészről  a zöldes részeket eltávolitjuk, a megmaradt húsos részeket pedig hideg vízbe rakjuk.

Jól megtisztítjuk, átmossuk majd sós vízben megabáljuk (ez kb. 10-15 perc). Újból kiszedjük a főzővízből, megint átmossuk - és kész a konyhakész csigahús.

A tisztítási folyamat fotózásától eltekintettem, a tucatszor átmosott patyolat tiszta húsokat egy edénybe tettem, majd a mélyhűtőbe raktam. Hétvégén csigát főzünk! 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr582972438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Troecsvoek 2011.06.10. 09:46:56

De azt tudod, hogy a csiga mindenféle mérgező növényt is megeszik? Ezért érdemes zárt helyen 5-6 napig éheztetni őket, vagy mondjuk csak sárgarépát adni nekik.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.06.10. 10:05:32

@Troecsvoek: igazad van, éheztetve lettek, csak azt elfeledtem leírni.

F.Greg 2011.06.10. 11:01:29

Az éti csiga védett állat, természetvédelmi értéke 2000 Ft / db. Remélem, azért nem jelent fel senki, mert szeretem olvasni a blogod... :)

F.Greg 2011.06.10. 11:04:30

" 19/2006. (III. 31.) sz. KvVM rendelet szerint április 1-jétől június 15-éig gyűjthető és hasznosítható" - bocs, ezt nem tudtam.

aJeti 2011.06.10. 11:16:30

zizi, profi vagy mint mindig :D
én megenném.

neménvagyok 2011.06.10. 13:27:58

"Pár perc forralás után az állatkák kijönnek a házukból."

AzHofi 2011.06.10. 14:09:23

Nem vagyok finnyás, soha nem ettem menzán (ez a kettő így összeegyeztethető?), szeretem az újdonságokat, de én szerintem hánynék, ha csigát kéne a számba tennem :-)

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2011.06.10. 15:56:17

Evés ügyben én inkább maradok azoknál az állatoknál, akiket hizlalás után fogyasztanak:))

BOAR · http://vadaszforum.net/web/ 2011.06.13. 16:32:09

A fejét és a farkát is le kell vágni. Amúgy elég "érdekes" látvány amikor beleszúrod a villát oszt kijönnek a "szarvacskái".

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2011.06.14. 17:53:08

Azért kíváncsi vagyok, a hétvégi csigafőzés milyen lett?

Zuzuka 2011.06.23. 17:05:48

hát ez nagyon csigakannibálosnak hangzik.
@BOAR: :( :)))

vadgoc 2012.06.12. 19:32:34

Üdv hzizi! Tetszik az írásod!! Azt szeretném kérdezni,hogy : pl:10 kilo csigábol mennyi ehető rész marad meg? (hány százaléka) Válaszod előre is köszi!! :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2012.06.21. 09:09:16

@vadgoc: Nehéz kérdés... Szerintem súlyra nem veszít sokat, vagyis a hély meg a bélrendszer nem számottevő, a nedvességéből veszíthet, de mivel vízben tisztítod, előfőzöd, ezt nehéz megítélni.