HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Délvidéki hal - a rácponty

2011.06.01. 10:03 hzizi

A Duna mellett nőttem fel, gyerekkoromban (is) sok halat ettünk, rácponty mégsem került soha az asztalra. Szüleim úgy tartották: ha hal akkor halpaprikás - vagyis bajai halászlé.

Hetente legalább egyszer halat főztünk, apám ugyan sok pontyot fogott, de így is rendszeres vásárlók voltunk a halboltban.

Pontyból szinte kizárólag halászlé készült, de a többi halfajból is szívesen főztünk vegyes hallevet. A ragadozó halak pörköltként, vagy rántva (süllő) esetleg sütve (csuka) kerültek az asztalra, a 'sütnivaló hal' kategóriába nálunk legfeljebb a kisebb testű halak, a keszegfélék és a törpeharcsa tartozott.

Apám ugyan említette többször, hogy a Józsinak pontosan másfél kilós pontyot szabad csak hazavinnie, mert az az ideális rácponty méret, és azt az Erzsi milyen istenien csinálja...  de anyám erre felhúzott szemöldökkel csak ennyit mondott:

-ugyan Pisti, csak nem cacálnád el azt a gyönyörű halat krumpliva meg lecsóval?!

 

A pontyot, ugye, ismerjük, a 'rác' pedig a szerbek korábbi, 19. század előtti elnevezése.

A név a szerbiai Raška nevű város nevéből ered, amelyből a Ratka (Rascia, Rácország) mint tartományi elnevezés, valamint a rácok megnevezés keletkezett. Raška neve 962-ben jelent meg először, mint Tihomily Cseszláv nejének birtoka, később (1159 után) az első Nemanjićok is felvették a rasciai fejedelmi címet, de Dusán cár nem vette fel. A magyar király címerébe is fel van véve a rasciai cím.

A későbbiekben egyre inkább a törökök elől menekülő, Magyarországra dél felől érkező, az ortodox egyházhoz tartozó szerb betelepülteket nevezték rácoknak, köztük a görögöket és aromunokat is. Emellett a bunyevácokat és sokácokat katolikus rácoknak hívták.  (Wikipédia)

A rácponty, mint a nevéből is kiderül délvidéki hal, azonban azt biztosan nem tudjuk, hogy a recept készen került-e hozzánk, vagy az itt letelepülő rácok alakították a magyar tepsis halat ilyenné. Mediterrán jellege, és a lecsószerű feltét délies ízeket eredményez, a krumpli, a fűszerpaprika, a szalonna és a tejföl viszont már hamisítatlan magyar jellegzetesség.

Meg kell említeni, hogy az ételnek vannak ellenségei is, akik csak halas rakott krumplinak csúfolják. :-)

Mi is kipróbáltuk, pontyszeletekkel, sütőben, tepsiben. (Titokban a pontyszeletek közé csempésztem egy félbevágott jól beírdalt keszeget is). A többit a szokásos recept szerint csináltuk, majd 200 fokon szűk másfél órát sütöttük.

Be kell vallanom: pozitívan csalódtam. Az ízek harmónikusan összeálltak, de az étel nem veszítette el halas jellegét. És a meglepetés: nekem a keszeg ízlett a legjobban: teljesen szálkamentes lett, és valami fenséges ízű.

Tessék kipróbálni, megkóstolni!

Íme három recept, meg lehet mindet próbálni:

Rácponty tepsiben

 A pontyot megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk, a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk. A halszeleteket besózzuk, meghintjük pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halszeleteket, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöld paprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral, és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel, és készre sütjük. 

Rácponty jénai tálban

Hozzávalók 6 személyre:
6 szelet, vagy egy kisebb, egész ponty
1-1,5 kg burgonya
3 fej vöröshagyma
6 szelet füstölt bacon szalonna
2 db zöldpaprika
4 dl tejföl
1 ek liszt
só, bors

Elkészítése:
Főzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy jénai tálat kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonya felét-háromnegyedét, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.

A halat enyhén sózzuk, tekerjük baconszalonnába és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma és zöldhagyma, majd befedjük a maradék krumplival, amit ismét sózunk, borsozunk. Lefedjük, betesszük az előmelegített sütőbe, 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedő nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.


Rácponty egészben - római tálban sütve

Hozzávalók: 1,2 kg-os hal, 5 dkg füstölt szalonna, 3 db paradicsom, 2 db zöldpaprika (vagy lecsókonzerv), 1,5 kg burgonya, 3 dl tejföl, 1/2 dl tej, 1 teáskanál só.

A római tálat, a tetejével együtt min. 15 percre vízbe tesszük. A vékony csíkokra szeletelt szalonnát zsírjára sütjük, majd a római tál aljára rendezzük. A halat megtisztítjuk, uszonyait levágjuk, kibelezzük, a fejét levágjuk, a keserűcsontot eltávolítjuk, a törzset 1 cm mélyen 1/2 cm-ként beirdaljuk, majd besózzuk és a zsiradékban, mindkét oldalát elősütjük.
A burgonyát héjában félig megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk, majd a tálban lévő szalonnára terítjük. Ezután a halat a burgonyaágyra fektetjük, a felkarikázott paradicsom- és paprika szeletekkel beterítjük és a megsózott, a tejjel elkevert tejföllel leöntjük. A tálat hideg sütőbe tesszük és a halat kb. 80 perc alatt készre sütjük.
Forrón, a tálban tálaljuk.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr862933973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Flugos furgonos 2011.06.01. 21:05:41

A rablokat én pont fordítva szeretem: a csukát rántva, a süllőt beirdalva, irdalásba szalonnával megsütve. :-)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.06.01. 22:18:54

Tetszik ez a cikk, én sem ettem még soha rácpontyot...
Azt hiszem itt az idő, hogy beújítsunk... :oD

Tom
pecazas.blog.hu

serci 2011.06.02. 09:19:56

Szegény Édesanyám rendszeresen csinált rácpontyot,de az anyósom is szokott néha hálaistennek!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.06.10. 10:08:37

@Flugos furgonos: igen, erre mondjuk, hogy ízlések és pofonok :-)