HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Halpucolás - pikkelytelenítés

2011.05.16. 10:17 hzizi

 Amikor a  pikkelyekkel borított halunkat fogyasztásra alkalmassá kívánjuk tenni, akkor első lépésként a pikkelyeit el kell távolítanunk.

 

 

 

A pikkelyeket hagyományos módon lekaparhatjuk a halról: egy éles késsel vagy speciális halpikkelyezővel a pikkelyek fekvésével ellentétesen lekaparjuk azokat.

 

 

 

 

 

 Egy másik módszer a pikkelyek lefejtése a bőrről (nem nyúzzuk meg a halat, a bőre rajtamarad).

A halat a munkaasztalra fektetjük, a farka felől egy éles és hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és bőr közé szúrunk.


 

Folyamatosan haladva egészen a fejig lefejtjük a pikkelyeket. A művelet közben arra kell ügyelni, hogy a bőrt lehetőleg ne vágjuk be.

Ha ügyesek voltunk akkor így egy  gyönyörű pikkely és nyálkamentes fehér halbőrt (fehérbőrű halat) kapunk.

 

     

Természetesen a halat nyúzással is megtisztíthatjuk, de az egy másik történet.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr32900675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.05.16. 13:24:54

Az első módszer alkalmazása esetén gyakori a pikkelyek repkedése (bosszantó, hogy még a fenti konyhaszekrény ajtajára is kerül a halpénzből).

A pikkelyező szerszám használata kicsit csökkenti a pikkelyrepdesést. Másrészt gyakran víz alatt pikkelyezem a halat, akkor se lesz gond a pikkelyekkel.

Az egyben levételt még nem próbáltam. Süllőnél, kősüllőnél is működik?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.05.16. 15:51:13

@hillaby: Csukánál, süllőnél: kibelezem, a gerinc mellett levágom a két filét, a filét a bőrös felére fektetetem és a pikkelyes bőrt lefejtem a filéről. Pik-pak kész és nem kell pikkelyezni.

aamen 2011.05.18. 20:32:24

@hzizi: a ket-ketesfeles vagy nagyobb csukaknal en is igy csinalom, a kisebbeket viszont mindig borosen, a csonakban pikkelyezve-belezve viszem haza, mert ezek irdalva lesznek, kell a bore hogy osszetartsa.