HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Húsvéti kaják

2011.04.27. 09:09 hzizi

Húsvétkor a feltámadás és az ujjászületés mellett a tavasz eljövetelét is ünnepeljük. A kereszténység talán legfontosabb ünnepe, a nagyböjt lezárása, ekkor szabad a 'húshagyó' táplálkozási időszak után először húst enni.

A böjti időszakot sajnos  a mi családunk sem veszi túl szigorúan, ellenben a húsevésre való buzdításnak örömmel teszünk eleget. A család idén is szüleinknél jött össze.

Szombaton délután (szigorúan az első csillag megjelenését követően) a pálinkakóstolás befejeztével kezdődött a vacsora. Korpás kovásztalan tésztában sült füstölt sonka és kemencében sült bárány volt a menü.  A sonka csodás, a bárány isteni volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap bográcsoltunk. Öcsém őzpörköltet főzött, (előző este lepácolta ahogy azt kell) én báránypörköltet készítettem. Lehetett enni metélttel vagy nokedlivel.


A báránypöri nem lett túl sűrű, és nem lettek kemények az ízei, ellenben kellemesen fűszeres-zamatos, édeskés bárányillatú mesevilág kerekedett belőle. A hús omlós lett, pont mint egy ájtatos, napsütötte húsvétvasárnap.


 Az őzpörkölt ellenben férfiasan zaftosra sikeredett, összeállt vörösboros alapokon nyugvó enyhén pikáns ízorgiával. A gyönyörű enyhén barnás zaft, az épp ideálisan megfőtt finom őzhús kellemes összhangot teremtett.


Először az tűnt nagy kérdésnek: melyik pörkölttel kezdjen az ember, utána kiderült az a nagyobb dilemma: melyikkel fejezze az ebédet.

 

 

Húsvét hétfőn locsolni ildomos, így édesapámra hárult a nemes feladat: a halászléfőzés.

Szigorúan bajai módon főzzük a halat, apám egyik bográcsban harcsát, a másikban pontyot készített. Megint nehéz helyzet elé lett állítva az éhes közönség: vajon az ideálisra sikeredett sűrű pontypaprikásból szedjen elsőre az ember vagy az istenien illatozó harcsaléből?  A papa ezt a meccset is döntetlenre hozta - nem tudtuk eldönteni melyik bográcsnak ítéljük az aranyérmet.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr712856706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kisbobó 2011.04.28. 13:49:57

Nem éheztetek ti sem :D

kozgaztanar 2011.04.29. 08:40:35

jövőre nálatok Húsvétolok! :)

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2011.05.01. 07:01:48

Ezt nevezem én szép terítéknek! A ízek leírása már szinte egy metaforikus irodalmi mű! Tök jó:)

Zuzuka 2011.05.02. 08:14:13

hmmmm, végigkóstolnám!