HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Halászlé tészta

2011.01.05. 12:05 hzizi

Nem árulok el nagy titkot: a bajai módon készített halászlét tésztával fogyasztják. A házi gyufatészta készítéséről már korábban írtam egy posztot, itt olvasható.

Bajai halászlevet készíteni nemes feladat, az 'igazi' bográcsban készül, de mint már említettem itt, akár konyhában is elkészíthető. Míg a halfőzés a férfi dolga -  és ezt bátran vállaljuk akár hóban-fagyban, (természetesen lélekmelegítő védőitalok fogyasztása közben) vagy végszükség esetében gáztűzhely mellett -  addig a a tésztakészítés nem örvend nagy népszerűségnek a hölgyek között.

Többek érdeklődtek már: honnan lehetne a házi készítésű gyufatésztával azonos minőségű száraz tésztát beszerezni. Öcsémék jelezték: megtalálták az igazit. Kipróbálták, bevált.

 

 

Érdekes módon a bajai halászléhez való tésztát Baján készítik, íme a cég honlapja, elérhetősége:  http://www.stranszkiteszta.hu/

A tésztaüzem 1985-ben indult egyszemélyes vállalkozásként a Bajai Halászlétészta gyártásával.  Céljuk az volt, hogy a Baján és környékén élő halszerető embereknek gyártsanak gyufa tésztát. Egy-két év után szélesebb körben is megismerték a termékeiket, és az egyszemélyes vállalkozás mára 20 főt foglalkoztató kis üzemmé nőtte ki magát. Időközben a Bajai Halászlétészta védett termék lett. Az itt gyártott 8 tojásos tészták hagyományos módon, nyújtott technológiával készülnek, kizárólag liszt és tojás felhasználásával. 

 Tessék kipróbálni!

3 komment

Címkék: halászlé tészta bajai gyufa

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr92560063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

koyo64 2011.01.08. 13:54:29

Üdv mindenkinek!
Biztos én vagyok kukacos, de lehet megkergette volna a nagymamája a kis Juliskát, ha tésztagyúrás közben odaállít egy adag répakivonattal és beleönti a tésztába.

serci 2011.01.22. 20:12:27

Hello ma főztem halászlét,végre sikerült szerezni nyurgapontyot. A tésztához csak annyit,hogy szerintem aranyárban van,és ha valakinek van 4 tojása,meg 40deka lisztje(nameg egy kis só) akkor megpróbálhat igazi friss tésztát gyúrni!Amivel semmilyen száraztészta sem versenyezhet....

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.01.24. 08:19:06

@serci: Így van, a gyúrás nem egy túl bonyolult művelet. :-)