HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Karácsonyi süllő

2010.12.22. 08:29 hzizi

Ha sülthal/rántotthal kategóriában pici bátorságot veszünk és kimerészkedünk a rablóhalak csodás világába, próbáljunk meg süllőt (fogast) beszerezni. Horgászok közt December tájékán komoly becsületsértésnek számít így indítani egy beszélgetést:

-no, és te már megfogtad a karácsonyi süllőt, mert képzeld én tegnap...

Szóval süllő. Lehet pikkelyezni (ha példáúl egészben szeretnénk megsütni), de ha rántani szeretnénk vagy roston sütni akkor egyszerűbb lefilézni (hátánál gerincet lefejtve kettévágni) és a húsról a bőrt lehúzni. A süllő annyira finom, hogy són kívül nem kell más fűszert használni, no jó pár csepp citromlé még belefér.

 

 

 

 

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy szinte nincs is mit mondani róla.

 

 

Ha a sütés mellett döntünk akkor sózás után lisztbe forgatjuk és olajban kisütjük. Aranybarnára. A vajon párolást is érdemes kipróbálni, a hőfokot vegyük közepes alá és vigyázzunk, hogy ne essen szét a hal.

Ha rántott süllőt ennénk (jó döntés!) akkor az egyszerű panírozós receptet követjük. Liszt, tojás, zsemlemorzsa, közepes tűzön, forró olajban 4-5 perc alatt aranybarnásra. Kész!

A süllő annyira mennyeien finom, hogy a köret már szinte szóra sem érdemes. A legegyszerűbb majonézes kukoricától, krumplipürén át a (nálunk hagyományos)krumplisalátáig szinte minden egyszerű köret jól illik hozzá. Díszítésül tegyünk rá zellerlevelet és citromkarikát. 

A süllő hálás hal, szinte elrontani sem lehet. 

Száraz, esetleg félszáraz fehérbor, de az ünnepi asztalon egy pohár száraz pezsgő is kitűnő kísérője. Fogyasszátok egészséggel, a pezsgőt mértékkel! 

1 komment

Címkék: süllő rántott

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr761617738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

350z 2010.12.23. 21:57:29

A balatoni fogas a legfinomabb!!!