Süllőfilé gombamártással

Közeleg a Karácsony, az ünnepi asztalon a süllő igen előkelő helyet foglal el.

 

A rántott süllő a klasszikus, de panír nélkül is süthetjük.

A süllő szeleteket enyhén besóztam és nagyon vékonyan megkentem mustárral majd lisztbe forgattam. Picit pihentek, majd forró olajban lettek kisütve.

 

 

 

Jó maréknyi szárított szegfűgombát megmostam, és pár percre beáztattam. Serpenyőben kevés vajon 5-6 percet pirítottam, majd félretettem.

 

 

 

 

 

 

Fehér mártásalapot készítettem: 3-4 deka vajon pirítottam egy szép gerezed apróra vágott magyar fokhagymát, besűrűsítettem liszttel, majd lassanként felengedtem egy deci húslevessel és egy deci fehérborral. Kiforraltam majd beletettem a pirított gombát.

Sóztam, borsoztam, közben bort kortyolgattam. Mikor kezdett összeállni beleöntöttem egy deci tejszínt és lassan kevergetve újra besűrűsítettem. Pár csepp citromlével még picit vadítottam, nagyon jól összeálltak az ízek. A süllő is finom volt. Fehérbort kínáltam hozzá.