HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Halpucolás egyszerűen - update

2010.12.20. 09:35 hzizi

  

A halpucolás nemes feladatát a férfihorgász maga végzi, nagy szakértelemmel és örömmel - boldogan. De mi van, ha nem vagy se férfi, se horgász, ellenben hazavittedd a szép kerek sárgás pontyocskádat a karácsonyi ebéd/vacsora fő fogását? Segítek.

Elsőre egy végtelenül leegyszerűsített halpucolást fogok bemutatni. Ehhez alapfeltétel, hogy pikkelytelen csupasz pontyot válasszunk. Az eladóval üttessük le.

 

 Otthon vegyük ki a halat a zacskóból, kaparjuk le azt a pár pikkelyt a hátáról, oldaláról.  Mossuk meg alaposan, majd töröljük meg papírtörlővel, hogy ne csússzon.

Egy éles, hegyes késre és vágódeszkára lesz szükségünk. 

 

Bal kezünkkel fogjuk meg a fejét majd vágjunk be keresztbe a hasi oldalon a feje alatt, aztán onnét vágjuk fel hosszában a hasát egészen végig a végbélnyílásig. Vigyázzunk, hogy a kés ne hatoljon túl mélyre, mert felvágja a beleket, epehólyagot.

A felvágott hal hasüregébe a végbélnyílástól benyúlva, a gerinc mentén alányúlva, egyetlen mozdulattal eltávolítható az egész belső rész egyben (gyomor, belek, úszóhólyag, és hallébe való belsőség az ikra vagy tej).  Magyarul: mindent ki kell szedni ami a hasüregben van.

 

                                                         

 A hasznosítható belsőséget az ikrát vagy tejet - a képen jobboldalt látható a haltej - tegyük félre, a többit dobjuk ki. (Mi az úszóhólyagot is megfőzzük, de nem kötelező). A halat mindenféleképp mossuk ki, ha netalán megtörténik a legrosszabb: vagyis a zöldes színű epehólyagot kifakasztottuk, akkor sincs világvége, a zöldes epét alaposan mossuk le a belsőségről, halról (kívül-belül), asztalról, késről, mindenről. Alaposan!

A következő lépésben vágjuk le a hal fejét. Ha egyáltalán nem szeretnénk vele pöcsölni akkor vagy dobjuk ki, vagy ha nem vagyunk finnyásak jó alaposan mossuk ki és mehet a hallébe.  Ennél sokkal jobb ha a kopoltyúfedők alá nyúlva kivágjuk az élénkpiros szűrőket. Ha maximalisták vagyunk akkor vágjuk ketté a fejet, a kopoltyúk kiszedése után pedig pattintsuk le a fej közepén lévő sárgás keserű fogat. (Ha nem talájuk a keserű fogat, akkor se essünk kétségbe, én sokszor nem foglalkozom vele, és a hiedelemmel ellentétben még soha nem lett tőle keserű a hallé.)

 

 

A halfej felülről van kettévágva, erős kés és erős kéz kell hozzá.

A kép jobb oldalán látszanak a kiszedett kopoltyúlemezek, a  kés pengéje pedig a keserű fogat mutatja.

 

A halfejet jól mossuk ki.

 

 

 

Az egyszerű feldolgozási módban ezután szeleteljük fel a halat keresztben. Patkó alakú pontyszeleteket kapunk. Főzéshez vastagabb kb. kétujjnyi szeleteket vágjunk, sütéshez, rántottpontyhoz egyujjnyi szeletek az ideálisak.

A patkók tetejéről vágjuk le az uszony alatti zsíros részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hal halászléhez, rántottpontyhoz konyhakész. A pontyot mi soha nem filézzük, a patkók alsó száraiban csak oldalbordaszerű nagy szálkák/csontok vannak, azt a vak is megtalálja. A felső részben vannak az Y szálkák, azokkal vigyázni kell.

 

Természetesen lehet bonyolultabban és profibban is csinálni, itt most nem az volt a cél. A filézésről sem ejtenék  most szót, a neten jó és eléggé érthető filéző videók vannak - haladóknak.

 A hal szálkátalanításáról írtam már írtam korábban, katt ide.

20 komment

Címkék: hellókarácsony halpucolás haltisztítás

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr271612884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tom sailor 2009.12.22. 09:07:50

A fejét úgy tudod stabilan fogni, ha a hüvelykujjad bedugod a szájába. Nem harap. :)

tom sailor 2009.12.22. 09:09:53

@Hirmondo Helen: Szerintem az alapanyag előkészítése hozzátartozik a főzéshez. Kis odafigyeléssel jobban (bár sokkal lassabban)csinálod, mint a halárusok.

face to face 2009.12.22. 09:25:06

Szeptemberben vásároltam egy jó kis csongrádi (egész) pontyot.Visszaérve Pestre lusta voltam a halat megpucolni és egy az egyben bevágtam a fagyasztóládába.Most tanakodom hogy ebből lehet e még halászlét főzni.Ugyanis kiokosítottak hogy halat pucolás nélkül nem lehet lefagyasztani:)Vélemény?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.22. 09:30:30

@face to face: szokták egészben is fagyasztani, vedd ki a hűtőből és amikor már félig kiengedett pucold meg, jól mosd ki, kicsit sózd le a húsát és mehet a halászlébe.

Brukk 2009.12.22. 10:00:07

Nálam elengedhetetlen kellék a halpucolásnál, filézésnél a fentieken kívül az unicum.
Megfelelő mértékben adagolva közömbösíti a markáns halszagot, és jó kedvet csinál.

baliquez 2009.12.22. 10:57:46

Bár kizárólag pucérpontyokat szoktam csak hazavinni ha pecázok és azt könnyű tisztítani, Ang Lee "Étel, ital, férfi, nő" című filmjének elején az öreg szakács laza mozdulattal beleüt két evőpálcikát a ponty szájába és ilymód képez praktikus fogót hozzá a pucoláshoz. Bevallom sosem mertem kipróbálni mert félek hogy felszakítom az epét, majd keszeggel gyakorlok. :)

Kakilyukát még a hosszanti felvágás előtt körbevágjuk körömnyi területen és kidobjuk.

mithrandir 2009.12.22. 11:20:52

Irdalás nuku? :-)

Előnyei:
- felaprítja a szálkákat, fulladás veszélye minimálisra csökken
- jobban kifő a húsból az íz és a szálkákból a kollagén, tartalmasabb és jobb ízű lesz a lé

Hátránya: max plusz 2 perc munka

Ennyit megér...

Az ős kaján 2009.12.22. 12:02:53

Jó tanács: a szeleteléshez én a recés kenyérszeletelő kést használom. Könnyen elvágja a gerincet és szép, szabályos szeleteket kapunk.
A vágást a has felőli részen indítsuk el. Igy mi szabályozzuk a szelet vastagságát, nem a gerinc csontjai vezetik a kést.

Az ős kaján 2009.12.22. 12:10:36

Még egy jó tanács: a 3-4 kg-nál nagyobb pontyot érdemes megnyúzni. A bőre vastag,rágós.
Igaz ehhez a "művelethez" egy kis türelem és ügyesség is szükségeltetik, de megéri.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.12.22. 12:54:58

Lehet kapni olyan halpucoló deszkát, minek a végén rugós csiptető van. Befgogva a farokuszonyt, még egyszerűbb a munka.

Érdemes egyébként megtanulni a filézést, nem egy nagy dörrenés, főleg egy termetes pontynál nem. A nagy okosság nem ott kezdődik, hanem pl. egy csuka vagy süllő megnyúzásánál :-).

AzHofi 2009.12.22. 12:55:04

Szerintem a keserűfog-legendát azok a háziasszonyok találták ki, akik túlfőzték, és megkeseredett nekik a paprika benne :-) vagy -mint említetted- szétvágták az epehólyagot, és nem mosták ki alaposan.

aJeti 2009.12.22. 22:12:44

hát ez zseniális. tiszta halas lesz a laptopom, ha nekilátok...

Bogi24 · http://fridabogi.blog.hu/ 2010.04.27. 13:52:49

Először is tök röhögtem mikor megláttam ezt a tükörpontyot. Mert, hogy halpucolás, akkor ugye nekem egyértelmű hogy halpikkely. Én is ki szoktam vágni a seggét, mielőtt felvágom a hasát, még sosem lyukasztottam ki epét, nem is tudtam, hogy van neki:D

De én arra is kíváncsi lennék, hogy a pikkelyeket milyen technikával távolítod el. Söröskupak? vagy egyszerűen csak növekedési iránnyal szemben, vagy alányúlsz és mint a bőrt lenyúzod róla?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.27. 14:15:07

@Bogi24: Ez a poszt éppen háziasszonyoknak készült: ha már halat kell pucolni, akkor azt hogy lehet legegyszerűbben. Ezért ha már muszáj, akkor válasszon csupasz pontyot.

Alapesetben egyetértek veled: nő ne pucoljon halat, van neki más dolga is. Más dolog ha ő fogta a halat, akkor már kérdéses. :-)
Van egy halvakaróm (piacon vettem párszáz ft), sösröskupakos elven működős, ellenben
a csukákat, süllőket decemberben nyúztam, vagyis a bőrt lefejtettem pikkelyestül.

Novi1 2010.12.20. 17:36:47

@baliquez: "Kakilyukát még a hosszanti felvágás előtt körbevágjuk körömnyi területen és kidobjuk."
@Bogi24: "Én is ki szoktam vágni a seggét, mielőtt felvágom a hasát,..."

WC papir, Szilvia nuku? :-))))))))
Sorry: >;-))

Zuzuka 2010.12.20. 18:07:58

klassz!
minimum 3x vágnám el a kezemet... számoltam.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.12.22. 22:03:04

Hasüreget ollóval szoktam felvágni. Felesleges uszonyokat is ollóval vágom le.
Nyúzás: A lefejtett filét bőrrel lefelé kell a deszkára fektetni. Farka felőli végén késsel egy kicsit be kell végni a bőr és a hús felé. A bőrt megfogva, majd mozgatva le lehet húzni a húst a bőrről (A kés nem mozog!)
Egyébként azt vettem észre, hogy pár perces hideglelés a fagyasztóban segíti a bontást, pucolást.

serci 2011.01.22. 20:34:59

Én szeretek halat pucolni,mégha perverzül is hat.Inkább veszek egész halat,minthogy megvegyem jó drágán a ki tudja mióta ott figyelő szeleteket!Az asszony ma azt mondta, ne irdaljam be a pontyot,mert inkább kiszedi egyben a szálkát,minthogy a sok aprót bogarássza...sose lehet jót csinálni...