HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Csukagombóc leves

2010.12.14. 09:20 hzizi

Két okból kedvelem a csukát - egyrészt mert élmény rá horgászni: mohón rabol a csalira, a horgon pedig veszettül védekezik - másrészt mert szálkássága ellenére a húsa nagyon finom.

A  csukából készült ételek igazi ínyencségek: a csukapörkölt szinte verhetetlen a műfajában, a megfelelően szálkátalanított csukasült pedig kuriózum, most mégis úgy döntöttem kipróbálom a horgász ismerőseim között is igen népszerű és nagyra tartott gombás csukagombóc levest.

A Pecalista hőskorában ttamas horgászkolléga publikálta a receptet, ami tulajdonképpen egy vegyes gombapörkölt levesnek felhigitva a csukából főtt alaplével amibe belefőzzük a darált csukahús gombócokat.

Egy másfél kilós csukát kifiléztem, a csontjaiból alaplevet főztem.

A filéket húsdarálón ledaráltam és összekevertem egy tojással és egy kanál liszttel. Egy kinyomott fokhagyma levével, sóval, borssal ízesítettem majd jól összegyúrtam és félretettem.

 

Elkészítettem a gombapörköltet: egy fej apróra vágott vöröshagymát egy kanál kacsazsíron megpirítottam, dobtam rá egy kanál pirospaprikát majd beletettem a fél kiló felvágott vegyes gombát (laska és csiperke) és a mintegy maréknyi előre beáztatott szárított szegfűgombát. Tettem még bele apróra vágott zöldpaprikát, egy fél paradicsomot és egy gerezd fokhagymát.

Tíz percig pároltam, hozzáadtam egy pohár tejfölt, majd az időközben megfőtt leszűrt alaplével felöntöttem. Sóztam, babérlevelet dobtam még bele és egy kávéskanálnyi tárkonyt.

Mikor a gombaleves felforrt két kévéskanállal kis gombócokat formázva beleszaggattam a csukahúst. Közepes lángon húsz percig főztem.

Pár csepp citromlével, csípős zöldpaprika karikákkal vadítottam, sajtos pirítóst kínáltam hozzá, és félszáraz fehérbort.

Tényleg finom. A húsgombócok kellően fűszeresek, de mégis légiesen könnyedek lettek, szálkamentesek -  a haltól idegenkedőknek is bátran ajánlhatjuk.  

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr922512920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.14. 11:06:22

Mitől lesz szálkátlan? A filézés sikerül annyira jól, vagy a darálástól?

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.14. 13:59:44

@hzizi: És balinból is lehet ilyen gombócot (fasírtot?) csinálni szerinted?

Novi1 2010.12.14. 21:35:13

Hzizi, nyugtass meg ;o), ugye nem akarsz kacsát fogni... :-))

Zuzuka 2010.12.15. 08:48:07

nagyon kívánatos, ki fogom próbálni.

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2010.12.16. 09:17:09

Első ránézésre elhiszem, hogy "tényleg finom":)