HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

Bejegyzések

Csukapörkölt - konyhában főzve

2010.11.15. 09:20 hzizi

Halat főzni bográcsban illik. Egy átlagos lakásban élő városlakónak a bográcsolás nem mindig oldható meg. Azonban bogrács és szabadtűz hiányában sem kell feltétlenül lemondanunk a halfőzésről. Konyhai tűzhelyen készítettem a minap csukapörköltet, állíthatom: elég jól sikerült.

Egy jó darab füstölt szalonnát vékony csíkokra vágtam, majd egy kis lábosban zsírjára  sütöttem. Rádobtam két közepes fej felkockázott vöröshagymát. A szalonnazsíron üvegesre pirítottam a hagymát is.

 

Egy 'közepes leveses fazék' -szerű edénybe átraktam a megpirult szalonnás hagymát, majd ráraktam az előzőleg beirdalt, enyhén besózott csukaszeleteket (két jó kilós kiscsuka volt az alapanyag). Felöntöttem vízzel.

Az elején a lehető legnagyobb lángon forraltam, hogy szinte zubogott. Pár perc forrás után halkítottam, majd beledobtam két igazán púpozott kanál házi őröltpaprikát. Később egy kanálhegynyi csípős őröltet is. Került bele még egy fél deci vörösbor, két gerezd apróra vágott fokhagyma, hüvelyes erős, és természetesen só. 

 

Tíz perc főzés után beletettem a szépen megmosott csukamájakat és ikrát. Negyven percig főztem, ebből az elején igen erős lángon, 20-25 percig közepesen, majd a végén visszafogottan.

 

A levet túróstésztával ettük - mindenki a saját tányérjában keverte össze ízlése szerint a házi készítésű tésztát az előre simára elkevert túróval és a tejföllel. Mivel a túróstészta nem lett ízesítve - sózva sem  - ezért a levet enyhén túlfűszereztem: enyhén sós és csípős lett. 

A túróstésztával tálalt csukapörköltnek pont ez a pikantériája: a semleges 'íztelen' tésztát a lével ízesítjük tányérunkban. Az ízekben bujálkodó, sűrű szaftos, sós, csípős vérpiros lé behatol, magáévá teszi, megbolondítja és uralma alá kényszeríti az ártatlan, hófehér túróscsuszát.

Savas, karakteres borral tudom elképzelni, én száraz vöröset ittam hozzá.

Tessék kipróbálni, jó étvágyat hozzá!

8 komment

Címkék: csípős csukapörkölt túróscsusza

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr612441769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Medve11 2010.11.15. 11:55:28

Ezt így ebéd előtt, éhes gyomorral, munkába rohanva. Nah de meglásd, megcsinálom én is egyszer! :)

duke64 2010.11.15. 22:12:59

Én már csináltam,ugyanígy!Megerősítem,hogy remek.Szoktam harcsából is vagy vegyes halból.
Csuszával vagy sima csipetkével.Kiváló,remek,fantasztikus ételek a halpörköltek!!!Fröccsel-tökéletes,majd rövid italokkal szétcsapatni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.16. 15:14:01

"Az ízekben bujálkodó, sűrű szaftos, sós, csípős vérpiros lé behatol, magáévá teszi, megbolondítja és uralma alá kényszeríti az ártatlan, hófehér túróscsuszát." - Csn mit nem adna egy ilyen kavarásért!!! :D

Hzizi, meglepinek egyszer feltálalom a hal- és horgászat-rajongó Prevejnek. Guszta a recept, a kép, a leírás - úgy érzem, még én is el tudnám készíteni ezt a csukapörköltet :)

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2010.11.16. 15:30:13

Én is elkészítettem már...egyszer. Nekem fura volt a hal ízű pörkölt, de a családnak ízlett!:)

aJeti 2010.11.16. 21:21:14

én tavaly a halászlédet se bántam meg :)

Zuzuka 2010.11.17. 17:07:05

"na bravó" hogy idézzek egy klasszikust:)
még az illata is átjött, sajnos az íze nem... bár túróstészta lesz vacsira - ezek után hiányérzettel.

dobozos001 2012.11.24. 21:19:30

Üdv.! Mindenkit!
Egy kicsit munkaigényesebb,de az igazi ez!:
A csukának a bőrét is eltávolítom,azaz---(megnyúzom),mert intenzív illata már-már szagnak nevezhető.(csókolózás 1hét szünet)A fej az uszonyok levágandók!A megtisztított halat 2-3mm sűrűségben beirdalom mindkét oldalán!(AZ y szálkák "eltűnnek"mint a filében.)Majd felszelem más pörköltekhez hasonló méretre.Az elkészített halat lesózom őrlök rá borsot 2-3 gerezd fokhagymát rányomok a préssel,majd 2 teáskanál mustárt is teszek rá.Az egészet átforgatom és egy estére be a hűtőbe "pácolódni"(lehet ízlés szerint még fűszerezni,nekem ennyi pont elég)Pörköltalap mint máskor.A vöröshagyma üvegesedése után a halszeleteket beletesszük és kissé megkapatjuk a külsejét(hirtelen intenzív hőmérsékleten nagyon keverve)Ez összetartja a szeleteket a pörkölt főzése közben!Aki ezt kihagyja az szememben a "kontár"kategóriába tartozik.A pörköltet bő lével készítjük!Az utolsó,de fontos mozzanat a zaft készre hangolása.A lét kiszedjük hozzáadjuk a tejfölt ízlésnek megfelelően.Turmix,esetleg haldarabok a megfelelő sűrűség elérése után lé vissza.Egy kis készre rotyogtatás után tálalható!
A leírás olyanoknak szól,akik az alapokkal tisztában vannak!---Kb így!: ez egy fejedelmi étel!
A csuka "megnyúzása":Az alsó állkapocsnál felkötjük(horgászok szájbilinccsel is megtehetik)A fej körül a kopoltyúk vonalát követve éles késsel bemetszük a bőrt.Egy jó kombifogóval megfogjuk és kefelé húzzuk vigyázva,mert itt-ott a rátapadt hús szakadhat.Ott egy kicsit éles késsel segítünk elválnia!A bőr a pikkelyekkel együtt lejön és gyönyörű színű hús marad!
A csuka "megnyúzása"

nyanyus 2013.03.22. 20:10:53

Hát ez az. A szag. Én nem vagyok finnyás, de penetránsan büdös volt, amíg főtt. 3 db csukát csináltam meg. Mindegyiknek levágtam a fejét és uszonyait, beírdaltam és a fenn említett módon lett belőle pörkölt. Az egész lakás bűzlött és kissé az enyhe rosszullét kerülgetett. Jelenleg kinn van a lépcsőházban és hűl. Mitől ilyen büdös?????????