HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Olajos hal kárászból

2010.09.09. 09:12 hzizi

A halhús finom, ellenben a halszálkát nem szeretjük. A kuktában készített olajos halból a hő, a nyomás, a só és a citromlé együttes hatására a szálkák szinte teljesen eltűnnek, így az bátran fogyasztható.

Most apró kárászokból készítettem. A pici halak tisztítása időigényes feladat. A fejüket, farkukat levágtam, jól kimostam őket majd lecsepegtettem. Belsejüket jól besóztam, majd állni hagytam.

A  kukta aljába kevés olajat tettem és arra kezdtem el rétegben tenni a besózott halacskákat. Közben tettem bele két babérlevelet, kiskanál durvára darált színes borsot, majd a rétegek közé három félbevágott csípős hüvelyes paprikát és egy felkarikázott citromot. 

Rétegeztem, lenyomkodtam, fontos, hogy a kukta tetejétől maradjon 2-3 ujjnyi távolság, máskülönben főlés közben kifut az olaj. felöntöttem fele-fele arányban oliva és napraforgó olajjal, annyira, hogy ellepje a halat. Egy deci citromlevet öntöttem még hozzá és lezártam. Takarék lángon főztem, többször jó fél órákat, mondjuk összesen kettőt. A kuktában nekem kevés gőz keletkezett, szinte nem is sípolt.  

Finom lett, sós és enyhén csípős.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr382279703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Zuzuka 2010.09.09. 09:23:15

nyamíííííííííí!!!! imádom!
mehetek valahova kishalakat fogdosni.
köszi:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.09. 09:47:48

@Zuzuka: siess, mert ahogy hűl az idő, egyre nehezebb lesz

aJeti 2010.09.09. 13:33:27

ez valami nagyon jó találmány. saját?

AzHofi 2010.09.09. 16:48:04

Na ezt nem tudnám megenni, mert nyersnek néz ki a hal miután elkészült. :( Nekem fontos, hogy paprikás, vagy barnára sült legyen amit megeszem :) És illatozzon a hagymától.

vagyok, aki vagyok... 2010.09.09. 21:15:13

uhh, erre nagyon kíváncsi lennék!

egy olajos hal rajongó...

Zuzuka 2010.09.10. 08:42:19

@AzHofi: még szerencse, több marad nekem:))))

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2010.09.10. 13:04:38

Ha majd lesz sok kishalam, meg egy kuktám megcsinálom!:)

Horgászfeleség 2011.03.07. 00:37:55

@AzHofi: ajánlom figyelmedbe az olajos halból készült krémet: nincs nyers formája, finom, laktató... Recept itt: horgaszfeleseg.blog.hu/2011/03/05/halkrem_olajos_halbol
vagy a trackback-cím (még nem nagyon tudom, hogy technikailag mit hogyan kell...:) horgaszfeleseg.blog.hu/api/trackback/id/2711605

Horgászfeleség 2011.03.07. 00:38:52

A trackback másra való, már rájöttem, bocsi :-O

BOAR · http://vadaszforum.net/web/ 2011.04.25. 23:17:06

Balinból is nagyon jó...egyben élvezhetővé teszi a szálkás húst...

gambas 2012.11.19. 15:47:44

Ennek a módszernek iegészítéseként nem ismersz olyan megoldást, ahol a halat előfüstölik és utána megy az olajfürdőbe?
gambas

süllőcske 2012.11.20. 23:37:09

Klassz. Szoktam én is. Úgy is, hogy üvegekbe teszem, majd a kuktába, nyakig vízben. Úgy eláll igen sokáig. Szerintem a kömény jó fűszere. Tetszik kis garam masalával is.
Tiszai busa is jól bevált, balin is.
@gambas: Az különösen finom csemege. Melegfüstölőmben kis lángon előfüstölöm, tíz percig, kiszellőztetem, majd a továbbiakban ugyanaz következik, mint a normálnál. Ilyet csukából csináltam a legfinomabbat.

süllőcske 2012.11.20. 23:49:54

Még annyit, hogy a "valódi" olajoshal így készül:
A halat sózzuk pár órát, leöblítjük, leszárítjuk.
Dróthálóban kb egy percre(ez függ a halak méretétől) forró olajba merítjük, kiemeljük,lecsöpögtetjük. Üvegekbe tesszük szorosan, felöntjük lehetőleg olívaolajjal. Kidunsztoljuk.(Tehát nem főzzük)
Ezután jön az érlelés,melynek során az olajban lévő savak átjárják a halat, és megpuhítják a csontokat.
Ez legalább fél év. Minél érettebb, annál finomabb.
A 2-3 éves az igazi.
Hát, be kell speizolni...

gambas 2012.11.22. 15:05:08

@süllőcske: köszi a segítséget. kipróbálom.