HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Fogyaszt a paprika

2010.09.02. 09:16 hzizi

Legkedvesebb ételem a halászlé (és még sok más finom étel)  elképzelhetetlen paprika nélkül. 

A paprikáról már volt szó korábban itt, de most egy érdekes cikket találtam:

A paprika csipős ízét adó kapszaicin lehet a jövő fogyasztószere, nem csak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. Dél-koreai kutatók tanulmányát a Journal of Proteome Research közölte.

A többletsúly főleg zsírszövet formájában rakódik le testünkben. Ez azonban nem egységes anyag, testünkben van fehér és barna zsír. Az elhízás a fehér zsír fölhalmozódását jelenti. A barna zsír viszont hőt termel, mozgás nélküli égetés melegíti az újszülötteket vagy a téli álmot alvó állatokat.

A felnőtt ember testében igen kevés a barna zsír mennyisége. A fehér zsír viszont nem csak tárolja az energiát, hanem szerepet játszik az anyagcsere folyamatok szabályozásában is. Nagy jelentősége volna, ha lehetne befolyásolni a fehér zsír és a barna zsírszövet arányát.

Évekkel korábban voltak vizsgálatok, melyek állatkísérletek alapján azt jelezték, hogy a paprika égető hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását. Ez arra utalt, hogy hatására a fehér zsírsejtek anyagcseréje, működése a barna zsírsejtekére emlékeztet.

 

Dzsong Von Jun koreai kutató és munkacsoportja ezt a kérdést vizsgálta kísérleti patkányokon. A fiatal állatokat három csoportra osztotta. Az első csoportban lévők a szokásos patkánytápot ették. A második csoport tagjai sok zsírt tartalmazó tápot kaptak, valamint ivóvizükben kapszaicint. A harmadik kísérleti csoport a zsírbő étrendet fogyasztotta, de ivóvizükbe nem tettek kapszaicint.

Növekedésük során mindhárom csoportban a patkányok súlya nagyobb lett, de nem egyformán. A kapszaicin a sok zsírt tartalmazó étrend hizlaló hatását átlagosan nyolc százalékkal mérsékelte. A kísérleti állatok zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a kapszaicin átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. A változások hatására a fehér zsírsejtek mind jobban hasonlítanak a barna zsírsejtekre.

A barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lévő kalória úgy elégethető, mintha csupán üzemanyag volna. A szervezet így ezt az energiát használja fel és nem csak a cukor égetéséből nyert energiával él.

Kínai kutatók azt is kimutatták, hogy a magas vérnyomású patkányok vérnyomása kapszaicin hatására csökken. Hangsúlyozzák, hogy Kína azon részén, ahol igen sok paprikát használnak, a magas vérnyomás lényegesen ritkább, mint ott, ahol kevesebb paprikát esznek.

A Dél-koreai kutatók tanulmányát a Journal of Proteome Research közölte, forrás: mti 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr762264381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2010.09.02. 09:39:47

Ezt én már rég tudtam, ezért vagyok ilyen jó formában!:)Na, jó, azért másnak is köszönhető....:)

Zuzuka 2010.09.02. 12:30:24

tudományos kutatás nélkül is bizonyítható, hogy sok erőspaprikát ettem a nyáron és fogytam is, bibibáááá!:)

Opaky 2010.09.02. 22:30:30

A rendszerváltás környékén szűnt meg (alakult át)a röhejes nevű, de komoly szakembergárdával működő Konzerv- és Paprikaipari Kutató Intézet, a K.P.K.I. melynek munkamorálját néhány évig én is aktívan romboltam.
Akkoriban néhány külföldi társintézményben végeztek patkánykísérleteket, melyek többek között vizsgálták az állatok nemzőképességét.
Meglepő módon a paprika nem csupán a hímek libidóját növelte, hanem a szaporodóképességüket elvesztett idős egyedek újra nemzőképesek lettek!

AzHofi 2010.09.03. 19:55:46

A kapszaicin, mint zsirban jol oldodo anyag, csak annak a zsirnak kolcsonoz konnyen lebomlo, barna zsirsejtszeru viselkedest, amibe zsirral be lett vive, vagy kepes behatolni (vegy)tiszta formaban is olyan zsirsejtekbe, melyekbe elozoleg megkotott, kapszaicin nelkuli zsir talalhato?