HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Balatoni halászlé

2010.07.12. 11:58 hzizi

A Balaton mellett is szeretik a halászlevet, paszírozott módon főzik. Az alaplevet lehetőleg  többféle halból készítik, a nagyobb halak feje és a csontos részei kerülnek bele, de fontos, hogy kerüljön bele balatoni keszeg is bőségesen. Az átpaszírozott lében főzik aztán halászlévé a kétujjnyi balatoni pontyszeleteket.

Névnapi bulira voltam hivatalos, egy keszthelyi horgásztanyán készítette Tibi nagy szakértelemmel a balatoni halászlét.  Az alapébe az elmaradhatatlan keszeg mellé került süllő (bocs: fogas), harcsa, csuka, amúr, és ponty  is.

 Az üvegesre pirított hagymára került a halhús és főtt vagy 40-50 percet. Ezután következett a paszírozás.

 

 

 

 

 

 

 

A leszűrt lé visszakerül a bográcsba, Tibi ilyenkor teszi bele a pirospaprikát majd a halszeleteket.

 

 

 

 

 

 

 

Hüvelyes csípős paprikát is dobott bele, még a kóstoló kanál is belegörbült...

 

 

 

 

 

 

 

 

A hallé finomra sikerült, a társaság vígan falatozott a horgásztanya nyitott ebédlőjében.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr382146139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

AzHofi 2010.07.12. 15:16:36

Én nem tennék süllőt halászlébe. Esetleg a filézés után megmarad dolgokat, fej, gerinc, stb, az alaplébe.
Mivel szoktátok paszírozni?

KicsiHős 2010.07.12. 15:43:31

hát amikor mi csináljuk mi is csak azokat a részeket rakjuk bele ami a filézés után megmarad :)
nálunk még az is szokás, hogy az alaplevet előre megcsináljuk és le van fagyasztva, ebben már előre le van paszírozva a hal.
ez jelentősen felgyorsítja a folyamatot, és nem kell ott bajlódni a paszírozással.
a többi rész stimmel :)

AzHofi 2010.07.13. 13:06:00

Én mindig frissen készítem, addig is lehet fröccsözni. Hogy néz ki, hogy kész van fél óra alatt a halászlé, oszt még józanok vagyunk :-)

Zuzuka 2010.07.14. 17:15:30

Ó, fincsi! a nagybátyám tud ám halászlét főzni, igazi balatonit. én nem, csak ilyen patakparti "műt" :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.15. 11:22:59

Hzizi, ugye, hogy mégis tudok halászlét főzni!?!?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.15. 11:32:50

@fiam: E felől sohasem kételkedtem :-)