HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Főzzünk 'halasan'

2010.05.27. 09:25 hzizi

 

 

A bajai módon halászlevet főző régióban mindenki tudja mit jelent halasan főzni egy kaját. Ha korosabb egyed húsát vagy zsírosabbnak tűnő húst főzök akkor többnyire így készítem. Halasan főzni azt jelenti: nem megpörkölni a hagymát, hanem - mint ahogy azt a halászlénél tesszük - hagymát, húst beletenni az edénybe (elsősorban bográcsra gondolunk) felönteni vízzel és megfőzni.

A módszer egyszerű, és nagy előnye, hogy a húson lévő zsiradékon kívül nem kerül bele plusz zsiradék, ami ugye a hagyományos 'hagymát üvegesre párolom' módnál elkerülhetetlen.   

 

Lássuk mit ír erről Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című munkájában:

Ami se nem paprikás, se nem pörkölt, annak nincs is közös neve, de van közös lényege, s ez valami egészen más, mint a paprikás és a pörkölt. Az ilyen főzési technológia szabályai a következők. A feldarabolt húst zsír nélkül a kellő mennyiségű apróra vágott hagymával és vízzel együtt hidegen beletesszük a bográcsba, és a tűz fölé akasztva erős tűzön főzik. A sót és a paprikát forrás közben teszik hozzá, a paprikát azonban úgy, hogy főzés közben csak a szükségesnek egy részét, a többit a főzés befejezése előtt, hogy minél élénkebb piros maradjon. Az így főzött sem nem paprikás, se nem pörkölt lehet hosszú levű, és rövid levű.
Hosszú levű a halászlé és a gulyás, rövid levű á juhászos birka és a toros disznó. Az elnevezésekből látható, hogy olyan főzési mód ez, ami maximálisan leegyszerűsített eljárás: mindent egyszerre beletesznek a bográcsba, s azután "fő magától", csupán rá kell nézni olykor, a tüzet táplálni és sót-paprikát beletenni (a só előre is beletehető). Így főz a juhász, a gulyás, a halász és a disznóöléskor dolgozó böllér, mert nem ér rá hosszasan pepecselni a főzéssel. Az így főtt paprikás húsétel különlegesen ízes, könnyű, s gyomorbajosok is inkább ehetik, mint a paprikást, vagy a pörköltet. Itt a lé a lényeg, akár hosszú, akár rövid. Nincsen zsír- és pörkölthagyma íze, benne tisztán és üdén egyesül harmóniában a hús vagy a hal, továbbá a friss hagyma és paprika íze. Az ilyen lének nem úszik vastag zsírréteg a tetején, nincs vizesebb "alja", és nincs leülepedett "ruskója"; olyan, mint a kibuggyant, meg nem alvadt vér, mindenütt piros, az aljától a tetejéig, és egységes "kolloid" állapotú lé ez, aminek íze, illata mindenek fölött álló.

 

  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr452032895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Anyaszomorító Füles 2010.05.27. 09:49:59

Anyámék is akarnak bográcsban főzni, ha már szép idő lesz kint. Ma nálunk főzelék lesz ebédre, amit utálok. Zizi bácsi, ehetek ma ebédet magánál?

Zuzuka 2010.05.27. 18:37:34

nekem meg küldhetnél..:)
Zizi bácsi:))

Hintamester · http://www.hinta.hu 2010.05.28. 12:24:06

Zoli, ha mégegyszer csak megemlíted ezt a fasz Erdei Ferencet elindítok egy olyan vodu átkot, hogy két évig a saját etetésed mellett horgászol.

Bogi24 · http://fridabogi.blog.hu/ 2010.05.28. 13:11:33

Zizikém, rittyentettem neked egy posztot! :D

Zuzuka 2010.05.28. 18:08:18

@Hintamester: nekem is megvan ez a remekmű a gyűjteményemben:)) jó régi lehet, mert 21.50.- volt az ára.