HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Vegyes pörkölt

2010.04.19. 06:39 hzizi

Hétvégén öcséméknél füvesítettünk, mindenki talált magának hasznos elfoglaltságot, én többek között a vacsora elkészítését vállaltam.

Már pénteken beszereztem kedvenc hentesemnél három kiló marhalábszárat és kértem mellé még három darab nagyobb malackörmöt. Este a lábakat feldaraboltam, meghintettem kevés sóval, borssal, egy deci paradicsomlevet öntöttem rá és a hűtőbe tettem. A marhahúst most 4-5 centis kockákra vágtam, tettem rá egy kanál mustárt és ráöntöttem 3-4 deci vörösbort.

A helyszínen derült ki, hogy Tomi hűtőjéből kaptunk vaddisznócombot kevés csonttal, úgy néztem az is megvolt 2-3 kiló. Sebtében csináltam egy kis szélfogót a háromláb köré és négy óra után elgyujtottam a tüzet. Először a bográcsba csak a malacköröm került négy apróra vágott vöröshagymával. 

Lassú tűz fölött főtt a lábalkatrész, közben összevágtam a vaddisznóhúst, töltögettem a fröccsöt a dolgozóknak. Egy jó óra elteltével beletettem a vaddisznó csontosabb részeit, majd még egy fél óra mulva kevés vízzel felöntöttem és az összes húst a bográcsba tettem.

Lassan főtt, csak só volt még benne, de érződött a húsízek kavalkádja. Egy kisebb fej fokhagymát gerezdenként felaprítva tettem bele, majd olyan hét óra körül beletettem a négy kanál házi fűszerpaprikát. Ezután még majd egy órát rotyogtattam lassú tűzön, a levet folyamatosan pótolva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már besötétedett mire a társaság az asztal körül helyet foglalt. Egyáltalán nem lett csípősre főzve, de így is nagyon finom lett.

A húsok pont egyformán ideális állagúra főttek, ízvilágra a vaddisznó vitte a prímet, bár a malackörömnek is nagy sikere lett. 

Finom volt, no. Száraz vörösborral locsoltuk.

 

3 komment

Címkék: pörkölt vadhús

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr611933986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Harmati András 2010.04.19. 16:52:41

Te jó Isten, hányan voltatok...? Ez azért rendes adag lett.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.04.19. 20:47:14

Apuka hétvégén körömpörköltet készített. Mondanom sem kell: egyedül ő evett belőle. Senki más nem szereti a családban.

Zuzuka 2010.04.19. 20:50:31

nyamiii!
olvasás közben 4 kilót híztam.
"elgyujtottam a tüzet":)