HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Szegfűgomba

2010.04.11. 22:55 hzizi

A mezei szegfűgomba feltűnően jó ízű, szegfűszegre emlékeztető illatú gomba. Csak a kalapja ehető, a tönkje rágós. Az egyik legismertebb gomba, főleg levest főznek belőle és tojásételekbe, köretekbe keverik, illetve szárítják. Ízetlenebb gombák, húsok, gombás palacsinták, húsgombócok fűszerezésére kiváló. Mezőkön, réteken tavasztól őszig seregesen, gyakran boszorkánykörökben, sorokban terem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szárítottan kaptam, levest főztem belőle. A gombát megmostam, beáztattam. Kis szeletekre összevágtam a saját füstölésű tarjából egy darabot és azt is leáztattam.

 

Egy sárgarépát apóra felkockáztam, és ugyanúgy három komoly burgonyát. Egy kis vajon megpirítottam a répát, krumplit, apró szeletekre szelt fokhagymát, rádobtam a tarját és felöntöttem egy deci fehérborral. Mikor megrottyant felöntöttem vízzel. Ízesítettem, majd húsz perc főlés után beledobtam a gombát. Szórtam bele kevés szárított tarhonyát, majd a vége előtt tejföl-tejszín keverékkel besűrűsítettem.

Sajttal megszórt pirítóssal tálaltam. Fehérbort ittam hozzá.

12 komment

Címkék: szegfűgomba

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr611914418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.04.12. 14:21:41

A kép alapján nem tudom eldönteni, hogy mekkora üvegben volt a gomba. Az egészet felhasználtad?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.12. 14:45:01

@Hirmondo Helen: a nagy képen van a felső bal sarokban a beáztatott gomba, az lett megfőzve.

aJeti 2010.04.12. 14:50:29

szegfűgombika, nyami. füstölt tarja nyaminyami.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.12. 14:57:14

@hzizi: Szerintem nem pontosan ez volt a kérdés... ;) A beáztatott mennyiség egy maréknyinak néz ki. Elég trükkös az első üveges kép a gombicsekről. :D
@Hirmondo Helen: Én olyan 750 ml-es befőttes üvegre tippelnék ebből a szögből és az üveg mintázata alapján, de tévedhetek, és lehet akár 5 literes is... :))))

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.12. 15:03:30

@Enchantée: igaz, az üveg egy normál 750 ml-is befőttes üveg, a felhasznált, (a képen beáztatott) meg olyan jó emberes maréknyi.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.12. 15:07:06

@hzizi: :)))))))

De régen is ettem ilyen finomságokat...
Éppen a napokban gondoltam a szép és ízletes, illatos erdei gombákra, és arra, aki már több, mint 11 éve nem hozza őket... :(

vagyok, aki vagyok... 2010.04.12. 15:17:39

nyami. hétvégén én sima csiperke levest turbóztam fel egy kis szárított vargányával.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.12. 16:01:18

@Hirmondo Helen: Részemről: dehogyis... Én csak éhes... :))))
Zizi a szakértője az ilyen finomságoknak! ;)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.13. 08:52:49

@Hirmondo Helen: Jah... Láttam már ilyen üveget párszor, a mintázata segített. Meg a jó szerencse. ;)))

BOAR · http://vadaszforum.net/web/ 2010.08.24. 00:09:24

Az a füstölt hús az sokkal inkább sonkára mint tarjára hajaz.