HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Hurka

2010.03.12. 06:42 hzizi

Pár hete kaptunk apáméktol friss hurkát. Véreset amit hívnak rizsesnek, vagy mint régen: kásásnak. Fater néha még készíttet májast, azt bélbe töltik, ellenben a vérest adagokban lezacskózzák és mélyhűtik.

 

 

Dolgos napokon aztán gyorsan elkészül a sült hurka, tepsi aljára kerülnek a  krumplikarikák, rájuk elsimítva a hurka, meg egy darab kolbász. Alul a krumpli felissza a felelleges zsíradékot, a hurka alja finom szaftos marad a teteje meg ropogósra sül.

 

 

Idén csak egy adag hurkát kaptunk, így gondoltam megpróbálkozom vele én. Az ötlet hirtelen jött, így a névadó összetevőt a friss disznóvért nem tudtam beszerezni. Vettem egy fél kisebb kicsontozott disznófejet egy fél kiló májat, és harminc deka combbot.

 

A húsokat kuktában megfőztem, külön edényben a májat és fél kiló rizst. Zsíron pirítottam két nagy fej kockára vágott vöröshagymát. A húsokat és a májat ledaráltam, rizzsel összekevertem. Sóval, borssal, sok majorannával ízesítettem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr271830810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.03.12. 08:53:07

Nagyszüleimnél gyerekkoromban én is néztem, ahogyan töltik a hurkát. Én is a véreset szeretem jobban, van a fehér (nálunk így hívják), ami nálam annyira nem bejövős.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.12. 09:01:06

Ha hurka, akkor májas. De inkább a kolbászt szeretem. Krumpli helyett mi sokszor savanyú káposztát pakolunk alá, isteni úgy is!!!
Sok disznótort éltem már át, szeretem a felhajtást, ami körülveszi, a töpörtyű sütése, a kenyérkockás disznótoros leves, a toros káposzta, a töltésben segédkezni, minden csupa vér, kész horror, de azért jó!!!! :DDDD

kozgaztanar 2010.03.12. 09:39:25

Mi a vérest is be szoktuk tölteni.

Disznótoros párolt káposztával... (hogy kell olyan smiley-t, hogy csorog a nyálam?)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.13. 21:32:02

Egrészt ide nekem azonnal, másrészt, hogy a búbánatba kell elképzelni egy kicsontozott disznófejet?

VAjon milyen húst rakjak bele, ami nem ilyen izé?
Mert részemről mindennek van határa..:P

Harmati András 2010.03.18. 09:54:32

Hát én kolbászon túl még nem merészkedtem.

Gyorspénzlap · http://www.gyorspenzlap.co.cc 2010.03.18. 10:17:01

Összefolyik a nyál a számban... nyamm-nyamm