HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Leves

2010.02.02. 06:28 hzizi

Szeretek főzni. Persze, mondhatnánk - mert nem muszáj. Nyáron inkább szabad tűzön, bográcsozni vagy rácson sütögetni szoktam,  ilyen fagyos időben azonban az ember kénytelen a konyhában művészkedni. 

Ráérős, otthonkucorgós délutánokon néha rámtör a 'haddfőzzekmamagamnaaaak' kéjes vágya, ilyenkor töltök magamnak egy pohár bort, összevágok egy fej hagymát, kicsit megpirítom kacsazsíron - és körülnézek a hűtőben.

A hűtőben figyelt fél kiló laskagomba (természetesen én vettem délelőtt, bár akkor még határozott szándék nélkül) így a kérdés csak annyi volt: leves vagy pörkölt. Mivel bevásárláskor előrelátóan vettem egy csomag tárkonyt is a készleteket feltöltendő -  a döntés már nem is volt nehéz. A hagyma mellé került még fokhagyma, összekockázott sárgarépa és zöldség. A másnapi csirkepörinek szánt combokból gusztusos húskockákat faragtam, és 'ártani nem árthat' jelszóval tettem bele.

 

  

Felöntöttem vízzel, sóztam, borsoztam és lassú tűzön főztem. Tizenöt perc mulva  beletettem a gombát, meghintettem tárkonnyal.

 

Egy marék eprlevél tésztát is dobtam bele, majd a végén besűrítettem tejszínnel.

 

 

Fiam jóízűen ette, de huncutul megjegyezte: épp olyan íze van mint a multkori karfiollevesednek.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr171719996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.02. 09:00:56

:-) Látom szívat a gyerek.
Hivatalos nevén tárkonyos csirkeraugeleves? Én azt gomba nélkül szoktam, nálunk a férjem nem szereti a gombát.

vagyok, aki vagyok... 2010.02.02. 09:16:12

hát ezek a kamasz fiúk már csak ilyenek :) de legalább eszi a főztödet. az enyém még abból is válogat, amit gondosan, csak neki...

Zuzuka 2010.02.02. 15:34:16

jah, az is finom volt, meg ez is.
nagyon fáin lett, beindult tőle a nyálom:)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.02. 16:17:03

Nekem a laska kicsit nyálas, akkor már inkább csiperke. Nagyapám rengeteget gombászott: róka, pöfeteg, szegfű, vargánya, viasz stb. és társai jó ismerősök, volt, hogy hetekig csak gombát ettünk sülve-főve. Nagy kedvencem a svédgomba, nyami...
Istenien néz ki ez a főztöd is!!! Fiadat meg izzítsd be kuktáskodni, akkor ő is kiélheti a kreativitását kajaügyben... ;)

Zuzuka 2010.02.02. 17:25:12

@Enchantée: jó lehet, hogy értesz hozzá, én maximum sampipit veszek, azt is piacról.
vagy üvegest - de az szörnyű volt a multkor:(

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.03. 07:48:34

@Zuzuka: Azért felismerni nem menne a sok gombafajtát, de ha odahozzák elém, akkor elkészítem... ;)
De régen is volt mindez, mikor még drága nagyapám élt... :(

Opaky 2010.02.04. 21:33:46

Mutatósak a csuka darabkák :)