HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Ünnepi pihi kajálással

2009.12.29. 07:02 hzizi

Ki kell pihenni a karácsonyi dőzst. A bontogatós estét sima pontyhalászlével kezdtük, sok süti-miegymás csipegetés közepette rántott süllő-ponty kombóval fejeztük.

Következő napokat szüleimnél töltöttük, egy péknél kemencében sült kacsa-kakas párossal vártak bennünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Másnap lazításként egy remek ponty halászlét rittyentettem, vasárnap öcséméket pedig pörkölttel vártuk. Alapanyagnak volt másfél kilónyi beirdalt csukaderék és egy egész kétkilós süllő.

Először egy marék háziszalonnának kiolvasztottam a zsírját, azon megpirítottam három fej apróra vágott hagymát. A hagyma és a csukaszeletek belekerültek a bográcsba és ott pirultak pár percet két kanál pirospaprikával. Kevés vízzel felöntöttem és közepes tűzön főztem vagy 15-20 percet. A süllő húsa hamar szétfő, ezért a besózott süllődarabokat csak kb. húsz perc forrás után tettem a bográcsba. Rövid lére főztem, valami csoda lett.

Anyám házitésztáját sok tejföllel bekeverték túróstésztának, hozzá jött a pörkölt. Tényleg finom lett. Most képek a főzésről nem készültek.

Tegnap öcsém dobott össze egy pörköltet, őzhúst hozott egy jó adagot a már elkészített borjúhúshoz.  Jól eltalálta az arányokat, isteni lett, én vacsorára is azt ettem - már itthon.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr141629809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.29. 10:05:17

Na, akkor nálatok igazi magyaros fogások voltak. Mi meg a héten próbálgatjuk az Actifry-t, ma abban főzzük a paradicsomos-húsos szószt a spagihoz.

bioDorka (törölt) 2009.12.29. 13:10:00

naa, akkor énis menőzök, nagyinál vörösboros-pálinkás szarvasragu volt, valami mennyei.
ritkán eszem szarvast, nem is tudom, mikor ettem utoljára, de ez most fantasztikus volt.
olyannyira, hogy én pl. nem szeretem a gombát, de a raguban megettem az egész gombafejeket, mert varázslatosan finomak voltak...

otthon az volt, ami tavaly, mert nagyon bejött a családnak.
sült kacsa petrezselymes krumplival, hozzá pedig a lényeg: dinsztelt savanyúkáposzta aszaltszilvával! az egésznek édes íze lesz a szilvától, és szép lilás-barnás színe...piszkosul finom! :)

Opaky 2009.12.29. 21:03:17

Örömmel olvasom blogodat, már csak azért is, mert korábban én is a Dunán (Csallóköz) horgásztam, újabban elcsábított a Tisza-tó...

Ünnepi piákról meg szó sem esik, pedig érdemes lenne néhány karaktert vesztegetni erre is, ha nem is sommelier módon, mert akkor már inkább a sör meg a pálesz :)

Novi1 2009.12.29. 22:40:52

Vazze Hzizi!
Te kimeríted az aljas_módon_szándékosan_előre_ kitervelt, gasztronómiai izgatás fogalmát...
Novi >;-))

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.12.31. 15:15:11

Én bekukkantottam boldogságos új évet kívánni!
Óriási halakat és minden jót kívánok! :)

vagyok, aki vagyok... 2010.01.03. 16:30:46

@bioDorka: *nyál csorog, nem tud beszélni* imádoma szervast. bocs zizi :))