HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Karácsonyi halászlé gyorsan

2009.12.23. 00:17 hzizi

Holnap Halnap! Karácsonykor az emberek többségénél  halászlé (is) kerül az ünnepi asztalra. Készítettem egy egyszerűen, gyorsan, konyhában elkészíthető halászléfőző útmutatót. Ha még sohasem főztél halászlevet, de most a család követeli, ne ess pánikba. Ezt a bajai módon készülő hallevet max. egy óra alatt kezdő konyhatündér is elkészítheti, finom lesz, dícsérni fogják, ha betartod a szabályokat biztos a siker!

1.Halvásárlás

Személyenként fél kiló élő halat számolunk. Pontyot vegyünk, ha lehet tisztíttassuk meg. Ha nem, akkor lepikkelyezzük, hasát felbontjuk,  tejet/ikrát félretesszük (a tej fehér, az ikra -ikraszerű). A halat kétujjnyi szeletekre vágjuk. Most egy kiló hallal fogok számolni (pl: anyuka, apuka, pici gyerek) ha nagyobb a család értelemszerűen az arányok változnak.

 2.Előkészületek

Megfelelő méretű edényt válasszunk, elég nagyot, inkább lábas mint fazék, fedő nem fog kelleni. Kelleni fog még pirospaprika (kilónként egy púpos evőkanálnyi),és ha szeretik a csipőset száraz cseresznyepaprika(én fagyasztottat használtam). Hal-kilónként egy fej vöröshagymát -apróra kockázva - teszünk bele.

3. Főzés

Az edénybe beletesszük az összevágott hagymát és a halat. Felöntjük vízzel, hogy a lenyomott halat egy ujjnyival ellepje (ha mérni szeretnénk akkor egy liter vizet tegyünk kilónként). Rögtön dobhatunk bele egy fél kanál sót, egy fél paradicsomot és kezdhetjük a főzést. A halászlének folyamatosan nagy tűzön kell forrnia, (vigyázzunk ne fusson ki). Néha az edényt a két fülénél fogva rázzuk meg.

 

Amikor felforrt (ilyenkor tud kifutni) megvárjuk míg elforrja a habját (nem kell lehabozni) és mehet bele a kanál pirospaprika.

 

 

 

 

 

 

 

Ha lehetséges zubogva forraljuk legalább 30 percig, az utolsó tíz percre vehetjük legfeljebb kicsit vissza a forrást. A forrástól számított huszadik perc körül tegyük bele a belsőséget (ikra/tej), a csípőspaprikát és korrigáljuk a sósságát (sót beletenni egyszerű, kivenni nem annyira).

 

A halat nem szabad kevergetni, az edényt fogjuk meg a két fülénél és úgy rázzuk meg. Negyven percig főzzük, a levét egészen el kell forrnia, valahogy így kell kinéznie:

 

Jó étvágyat! Mi gyufatésztával esszük, de kenyérrel is fogyasztható. Evés előtt egy finom pálinka 'étvágyat csinál', halászlé után pedig bort illik inni.

 

 

 

 

 

 

 

Várom a kérdéseket és a beszámolókat.

75 komment

Címkék: halászlé gyorsan egyszerűen

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr761604310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.18. 09:21:20

Basszus, ezek a képek nagyon ott vannak. Na meg persze a receptleírás is. Akár Zizi főz néven is futhatna a blog.

gatsy 2009.12.18. 10:52:00

Igen jó, nagyon megjött az étvágyam. Lehet neki állok csinálni, bár én a paradicsomot nem propagálom benne, bár tudom, hogy emlékeim szerint praktikus oka is van (ne essen szét a hal).

érzelmikáosz · http://erzelmikaosz.blog.hu/ 2009.12.18. 11:26:10

...peeeersze, hipphopp lepikkelyezem, kibelezem, ugrik vízbe, forr, kész is! :D

Nem szeretem a halat, de tényleg leegyszerűsítetted...szóval ha valaki akar ilyesmit csinálni, annak tényleg jó útmutató! :D grat

domdodom69 (törölt) 2009.12.18. 13:13:41

ha főznék halászlét, nekem bejönne a leírás :)
ügyes vagy!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.18. 13:19:01

jó és részletes leírás, de nekem hiányzik valami. nekem azt mondták (bajaiak), hogy az egyik legfontosabb a jó halászléhez, hogy a haldarabokat le kell sózni, és hagyni kell benne állni legalább fél napot... vagy akkor mégse?:)
a halászlé fesztiválon ezt is megfigyeltem, hogy szinte mindenki tesz bele valami savasat is. vagy egy kisebb paradicsomot, vagy egy kis vörösbort stb...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.18. 13:28:12

@Bombadil Toma: ez egy egszerűsített változat, kevés halat nem könnyű úgy besózni, hogy ne sózd el utánna az egészet, szimplán nem akartam bonyolítani vele, amúgy meg nagyon finom tud lenni a hal elősózás nélkül is. (nagyon sokszor friss halat főzünk, bontás után rögtön megy a bográcsba, nincs is idő a sózásra)
@gatsy: savasság-ne essen szét a hús - én itt egy fél paradicsomot írtam, de helyette mehet bele egy deci száraz bor
-csajok- köszönöm, kezdő halfőzőknek szántam kiváltandó a pszírozást

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.18. 13:41:51

@hzizi: aha, értem! csak a csapatban ahol vendégeskedtem a fesztivál idején, kissebbfajta katasztrófaként kezelték a tényt, hogy akire bízva volt a feladat, elfelejtette lesózni a halat jóelőtte:)

domdodom69 (törölt) 2009.12.18. 13:52:40

@Bombadil Toma: fesztiválokon főző emberek külön állatfajta :)
szerény meglátásom szerint, az, hogy valami bizonyos módon ekészítve finom, az nem zárja ki hogy másféleképpen is az legyen. sőt. :)

AzHofi 2009.12.18. 14:17:19

hzizi: ha fizikailag közelítem meg a dolgot, akkor teljesen mindegy, hogy kicsit vagy nagyon forr az a víz, az akkor is 100°C lesz, egy fikarsznyival se több, se kevesebb. Legföljebb kevésbé keveredik, többször kell rázogatni. Hogyha maga a bugyogás is hozzátesz valamit a dologhoz, pl. eloszlatja a habot a tetején, akkor nem szóltam :-)

marosi50 2009.12.18. 14:57:03

@AzHofi: Állitolag,ha nagy lángon forr,
nem "törik"a hal....

aJeti 2009.12.19. 00:24:56

annyira vártam már ezt a posztot...köszi.

aJeti 2009.12.20. 14:13:42

ha kiástam magam a hó alól és elérek a piacig , én lehet hogy bevállalom...

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2009.12.20. 21:27:50

Még sosem ettem bajai halászlét de ezt én is kipróbálom!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.20. 22:03:01

@aJeti: @barracud4:
hölgyeim, bármiben segítségre, tanácsra van szükségetek keressetek, szívesen segítek...

gatsy 2009.12.21. 10:30:32

@hzizi: inkább a bor, 1 deci a levesnek, 2deci gatsynak :D

vodi 2009.12.23. 12:07:34

én holnap szabadtűzön (ha esik ha fúj) bográcsban fogom elkészíteni, most akkor ezzel a recepttel. kiváncsi vagyok, jövök majd beszámolni.

vodi

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.23. 12:17:00

És a mindenféle vegyes halmaradványból (fej, farok horogra akadt törpeharcsa és más tárgyak) készült paszírlé hol marad? Anélkül nem halászlé a halászlé (legfeljebb halleves), az ad neki kellemesen sűrű, zamatos állagot.

Caleb7 2009.12.23. 12:27:54

Én is először fogok csinálni halászlevet, de a halas a piacon azt mondta, hogy ha nem akarok passzírozni akkor vegyek sűrítményt, amit fel lehet önteni vízzel, és csak a halszeleteket kell hozzárakni. Nos én meg is vettem, de most el vagyok bizonytalanodva, hogy ha így főzöm, akkor mennyi időre kell belerakni a halat? És kell még valami hozzá? Segítsetek légyszi!!!! Előre is nagyon köszönöm.

cs (mi más) 2009.12.23. 12:30:21

@Gery.Greyhound: Mikor volt a halásznak ideje, edénye, szűrője halat paszírozni? Én is csináltam nemrég hasonlóan halászlét, úgy, hogy a leírt módszer szerint, de aprólékból főztem meg a levet. A zubogva forrás minden húst leszedett a csontokról. Mikor elvált a hús a csonttól, átmertem egy másik fazékba és abban főztem ki a halszeletet. Szálka, uszony, fej maradt a másikban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.23. 12:33:50

@Caleb7: ha már sűrítmény: öntsd fel vízzel a sűrítményt ahogy fent írtam és csináld ugyanúgy az egészet tovább, nem fogod elrontani, max tegyél hozzá pluszban még egy deci vizet

KisGenyo 2009.12.23. 12:40:21

Bajai vagyok, nagyon jó a recept!

3 tipp:
- Pici borsot (kilónként csak egy késhegynyi)
- 1 fél apró foghagymát (passzírozva kilónként) lehet tenni bele. Előbbi a vöröshagyma esetleges túlédes ízén, míg utóbbi a hal esetleges iszapízén enyhít. Mindkét dolog mehet bele már az elején.
- A hal lehet vegyes is aki szereti (mindenféle édesvizi), de kb a fele legyen ponty (bár van akik esküsznek rá, hogy a ponty nagyobb keszegre is cserélhető, nekem úgy nem elég zsíros)

A hal lesózása ízlés szerint 2-3 deka só/kg. Igazából lesózva a hal húsa lesz finomabb, mert jobban átjárja a só. Ha nincs lesózva akkor kiszedi a léből, jellemzően másnapra, aznap viszont a halhús sótlannak érződik a sóra jó lé mellett. Ezen könnyű segíteni a hús külön sózásával.

A szabadtűz sokat segít rajta, de anélkül is fincsi étel, emellett egészséges és könnyen emészthető.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.12.23. 12:41:20

Eddig eszembe nem jutott, hogy halászlevet főzzek. De ez most annyira meghozta a kedvemet, hogy délután rohanok halat venni.
Nagyon köszönöm, boldog karácsonyt neked!

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.12.23. 12:41:45

Paradicsom, paprika? Mi ez halas lecsó?
:)
Zolikám, boldog Karácsonyt.

KisGenyo 2009.12.23. 12:41:50

Ja és mindenképpen tésztával ajánlanám! Lehet házilag is gyúrni aki tud, gyufavastagra aprítva kifőzve! :P

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2009.12.23. 12:44:13

Jól néz ki, bár nálam a holnapi menü Cordon bleu-majonézes krumpli, de lehet mama bevállalja a halat:)

baliquez 2009.12.23. 12:56:22

Paprikával meg paradicsommal meg borral max bajai jellegű lehet a halászlé. Sosem teszünk bele ilyesmit, mégsem esik szét a ponty. Mi lesózzuk a halat (ponty feje, farka, nyaka, a két derékból rácponty készül) és apróra vágott vöröshagymával pihenni hagyjuk a bográcsban (a hagyományos harang alakú a jó, befelé fordítja a gőzt), a recept többi része nagyjából stimmel, sok-sok édesnemes paprikával kevesebb csemegével és még kevesebb csípőssel készüljön. Végig lobogva kell főnie!

Legfontosabb amit kevesen tudnak: akkor van kész amikor a gőze ragadóssá válik, ez jelzi hogy a porcokig átfőtt a hal.

Gyufatésztát meg csakis frisset, az a női munka. Halászlébográcshoz természetesen nő hozzá nem érhet. :)

(Gery ez itt a halászléről szól nem a szegediféle sűrített halpaprikás-levesről)

bertie.wooster 2009.12.23. 13:03:44

Ez csak hallé!

Az igazi halászlé a passzírozott, szögedi.:)

bertie.wooster 2009.12.23. 13:06:59

Ja, és a pontynál amikor megpucolod a keserűfogat ki kell venni, különben keserű lesz a leves.

baliquez 2009.12.23. 13:14:07

@bertie.wooster: kettő ökörséget állítasz. A szegedi hallevest az olcsó alapanyag felhasználásáért találták ki élelmes vendéglősök, így el tudták adni pontyárban a "hulladékhalat", keszeg- és kárászfélét. A passzírozás sosem volt otthoni konyhai metódus, ma sincs adekvát eszköz a házilagos kivitelezésére.

A keserűfog úgy kamu ahogy van, ettől függetlenül hagyományból kivesszük. A kárász feje, amit belepasszíroznak a szegedi paprikás hallevesbe, na az keserű.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.23. 13:19:17

@bertie.wooster: @baliquez:
uraim, ne piszkáljuk a másikat, mindenki főzze és egye úgy a halat ahogy szereti. itt erről az én véleményem:
halesmas.blog.hu/2009/12/17/bajai_kontra_tiszai

Caleb7 2009.12.23. 13:20:50

@hzizi:
Nagyon köszönöm, remélem minden rendben lesz. :)

bertie.wooster 2009.12.23. 13:25:45

@baliquez: ökörséget te beszélsz!

www.foodandwine.hu/2009/09/21/halaszle-5-duna-tisza-balaton-halaszleje/

"A Tisza menti Szeged halászléjéről már Rézi néni szakácskönyve (1876) kapcsán is esett szó, ám Herman Ottó ugyancsak a 19. század vége táján írott szavaival tovább jellemezve:

„Az igazi szegedinek olyan sűrű, piros a leve, mint a legdühösebb bikának a vére s jaj annak a külföldinek, paprikához nem szokott idegennek, a ki csak meg is érinti az ajakát vele: azt hiszi, hogy a pokol örök tüze sütötte meg – ha pedig nyelt belőle, akkor földhöz vágja a köhögés, azután korsószámra önti magába a vizet, hogy azt a purgatóriumot eloltsa.”

franta 2009.12.23. 13:27:38

@hzizi: Így igaz. Csak jól essen.

Köldökszösz (csodalampa) 2009.12.23. 13:30:02

@AzHofi: A bugyogó (lobogó) lé maga kavarja magát, így nem kell kanállal kavarni, és nem tudod törni a halszeleteket. (A nagyon profik képesek vérig sértődni, ha kanállal a kezedben indulsz a halászlé irányában, amíg az fő! :)
Ha külön készíted az alaplevet és a végén teszel bele halszeletet, akkor az alaplevet kell ilyen módon bugyogtatni. Ha megnézed a halfőző bográcsot, az is magas és felfelé szűkül, hogy tudjad bugyogtatni.

Picsasereghajtó 2009.12.23. 13:36:05

@baliquez: "A passzírozás sosem volt otthoni konyhai metódus, ma sincs adekvát eszköz a házilagos kivitelezésére. "

Dehogynincs, halpaszírozónak hívják :))

Amúgy mindenki egyen olyan halászlevet amilyet megszokott/szeret, legalább karácsonykor, a karácsonyi halászlé kapcsán ne essünk egymásnak ahogy általában szoktunk mi magyarok, bármilyen témában (autós vs bringás, iphone vs htc, windows vs linux és a többi szokásos flame téma)

Boldog karácsonyt mindenkinek. Azért aki teheti, az ünnepek után (vagy inkább tavasszal, amikor már elmúlt a halászlé-mérgezés) menjen el Tiszafüredre a hídhoz, ott a halászcsárdában meg lehet tudni, milyen az igazi halászlé... :)))

\\\'tor 2009.12.23. 13:36:49

Ok. Tényleg jól néz ki a végeredmény. Csak azt nem értem hogy 30-40 perc forralás után, hogy nem fő szét apró darabokra a hal. Én is főzök halászlét más recept szerint - nálam a lobogó lében 4-5 perc alatt megfő a halszelet. Ha tovább benne marad, akkor szétfő!

baliquez 2009.12.23. 13:39:40

@bertie.wooster: A paprikától sűrű, nem a passzírtól, ugyanis amiről Herman Ottó ír az a halászlé, és nincs benne passzírozott ismeretlen eredetű és fajtájú hal. A passzírozás gyakorlata későbbi eredetű, az Árvíz után született. Otthon meg minek bonyolítani az egyszerűt? Nem eladásra lesz, mehet pontyból az egész.

Persze mindenkinek sok örömöt kívánok a szívének kedves halleveséhez, csak azt nem értem miért kell egy bajai (jellegű) halászléről szóló topikban egyből megjelenni néhány szegedilé-hívőnek és nekiállni beszólogatni meg történelemhamisítani. Nem olyan ehetetlen az hogy ennyire erőszakosan kardoskodni kelljen mellette.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.23. 13:40:01

@\\\'tor: ezért megy bele a fél paradicsom vagy deci száraz bor, de ezt már kitárgyalták az elején kommentezők is

Kono 2009.12.23. 13:42:03

Ennyi idő alatt nem fő szét a hal?

Nálunk úgy megy, h előbb passzírlé midnenfélével, fűszeresen, és a halszeleteket, meg ikrát, haltejet csak a végén dobáljuk bele, azok kevés idő alatt megpuhulnak (20 perc).

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.12.23. 13:42:14

Egyébként mi ez a baromság, hogy karácsonykor halászlevet kell enni? Melyik nap? Merthogy tiszapartiként, szeged közeliként erről soha nem hallottam. Ez valami pesti-tesco huncutság lehet.

Kono 2009.12.23. 13:45:57

@Kono: Bocs, már látom. Mi nem kétujjnyira vágjuk a halat, csak ujjnyira.

Flinter 2009.12.23. 13:47:24

"Az igazi szegedinek olyan sűrű, piros a leve"
Hát ez az... Mert ha jól megnézitek, ezeken a fotókon a halászlének (meg a paprikának) olyan szép narancSÁRGA a színe.
Az igazi jó halászléhez (meg mindenhez) "igazi" paprika is kell - pl. nálunk a családban még soha senki nem vett "bolti" paprikát: "Juci néni" a piacon még ügyel a minőségre. (Persze az árra is: Nem olcsó... ;-)

aJeti 2009.12.23. 14:10:49

zizi! itt állok szemben a hallal, egyelőre pánikba estem, de este nekilátok...szurkolás!

hdk · http://hulladekok.blog.hu/ 2009.12.23. 14:12:02

Dehogy kell a levét teljesen elforrnia! És ha már egyszer bajai módra főzzük, miért hiányzik belőle a vörösbor? (Aki pedig nem szereti a csípőset, az inkább ne egyen halászlevet.)

hulladekok.blog.hu/2009/12/05/a_halalle_es_a_hatarozottan_nem_bajai_ferfi_talalkozasa_a_boncasztalon

csillagkutya seven 2009.12.23. 14:16:30

passzírozott szegedi halászlé az igaz! bocsi, de nekem ez nem jönne be!

Kono 2009.12.23. 14:32:58

Egyes helyeken szokták az ilyesféle hallénél a halat előbb egy kevés lisztbe forgatni. Attól sűrűbb lesz.

Mary_N 2009.12.23. 15:11:23

Zizi, ezt kifogtad. Addig óhajtottad a véleményeket, hogy most aztán kapkodhatod a fejed... :-)
Biztos ami biztos, én nem főzök halászlevet - nálunk jóanyám szokása ;-) Ő is alaplével (sűrítményből) csinálja, de a fövés után átszűri, hogy csak az íz telítettsége legyen meg, de a sok felismerhetetlen trutyi (az én megfogalmazásom) ne ússzon az alján. Fele hús ponty, fele pedig busa! Annak klassz a husa :-D
Kellemes karácsonyt, és gyere hozzám is receptnézőbe (én szilveszterre ajánlok malacfélét).

baliquez 2009.12.23. 15:12:06

@Kono: Minőségi paprikától és a pontyból kifövő, később kocsonyává dermedő szaftból lesz sűreje a bajai halászlének, meg a krémessé puhuló vöröshagymától. Nincs benne vörösbor, azt inni kell mellé, merlot vagy kadarka passzol hozzá ügyesen.

tacsikutya 2009.12.23. 15:16:38

Nekem a legjobb. Apám bajai, anyám szegedi. Mindkét halászlét imádom. Más mindkettő, de halászlé. Feleslegesnek tartom bármelyik típus fikxxását. Szegediként ma pl. nagyon irritált az, ahogy a rádió88-ban minősítették a bajai halászlét.

Nebameg 2009.12.23. 15:25:24

Köszi! Végre egy recept, ami nem a kockával kezdődik...:)))

Az ős kaján 2009.12.23. 15:28:21

Konyha robottal a legkönnyebb a passzírozás.

infrablu 2009.12.23. 16:12:28

@hajdul: Csak azért van ez a "halimádat" (ami neked "érthetetlen") mert dec 24 böjti nap. Szóval böjt idején a hús nem, de a hal megengedett étel. Sejtésem szerint a karácsonynak köze van a keresztény valláshoz. És nem a TESCO vezette be.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2009.12.23. 16:52:04

Imádom a halászlevet az év minden napján - de karácsonyeste soha nem volt nálunk, így most sem lesz. Furcsa érzés lenne. Nálunk mindig sült pulyka vagy tűzdelt őzgerinc vagy ilyesmi van...

kszt 2009.12.23. 16:58:39

A recept majdnem jó, de!!! Mindenképpen előtte kell besózni.Durva sóval átdörgölni a szeleteket és két, három órát állni hagyni. Nem kell félni önszabályozóként pont annyit vesz fel amennyi szükséges. A vízből egy kicsit kevesebb kell kb. 0,7 liter/kg. Nagyon fontos az igazi paprika, lehetőleg Kalocsa környéki.

Mary_N 2009.12.23. 17:30:47

@infrablu: :-D
bár VIII. Henrik technikás volt, közölte, hogy a csirke nem számít húsnak, tehát nála ehető volt karácsonykor is. Ha meg a csirke nem az, akkor a többi szárnyas se. (Ebben az időszakban már a kövérsége és őrültsége csúcsán járt, hát megengedhette magának ezt az "átminősítést"). :-))

tomcsi71 2009.12.23. 17:36:59

Ja-ja... Halat eszünk szenteste (Ádám-Éva, december 24. - NEM egyenlő Karácsonnyal), mert az böjtös nap (ahogy nagypéntek is húsvét előtt)... Halászlé pedig ilyenkor kötelező, méregerősen a hidegre való tekintettel...

ildsisy 2009.12.23. 17:38:16

Halászlé nélkül nem is tudnám elképzelni a Szentestét...
Most végeztem a halászlével, passzírozva...külön még vettem tejet, sokat, mivel ilyen ponty, élő, egybe -még nem volt, hogy sem ikra, sem teje nem volt. Az oka nem tudom mi, miért nem. Külön még vettem pontyszeleteket, egy kisebb törzs darab gyönyörű harcsát, -szóval szép piros a leve, sűrű is, és nagyon finom lett!!! 24-én szoktam megfőzni, de elfoglaltság miatt most készítettem el.

Törölt hozzászólás 2009.12.23. 18:52:52

A bajai hallé

Sok kecsege, elég harcsa, kevés ponty.......csak ponty is megteszi azért.
A megpucolt pontyokat kétujjnyi szeletekre vágjuk, beirdaljuk, jól besózzuk, és a hűtőben pihentetjük egy fél napot.
minden kiló halhoz, egy nagy fej hagymát nagyon apróra vágunk {reszelni, darálni bűntény}
Ezt tesszük a rézbogrács aljára, majd a fejek, farkak alulra és a halszeletek fele. Csipetnyi bors, két gerezd fokhagyma nem akadály. Minden kiló halhoz, kb. 1,2-1.4 liter vízzel felöntjük, és eperfa lángjánál főzni kezdjük.
Mikor felforrt, beletesszük a szükséges pirospaprikamennyiség felét {kiló halanként egy púpozott evőkanál}
Erős lángon kell bugyogtatni, fakanál nem való bele, csak mozgatni, forgatni a bográcsot.....
A forrásnak egy pillanatra sem szabad megállnia. Kb 20 perc után jöhet a paprika másik fele, és a halszeletek.
Erre azért van szükség mert így nem főnek szét.
Ilyenkor már táncot lejtünk a kostikanállal, mert vörösbor dukál a főzőnek, amiből 1 dl.-nyit hozzáönthetünk a léhez is.
Ha kell, utánasózni is ilyenkor lehet.
A forrástól számított 35-40 perc múlva készül el e mennyei étek.....csak a tálalása marad hátra, az egy külön művészet, és egy másik történet......Min-Ho

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.12.23. 19:44:43

@infrablu: Bocs, de én rendszeresen eszem halat. December 24 pedig mióta böjti nap? Majd csak figyelj, pár év és lesz hálaadás is, s eszünk pulykát ezerrel.
Szegedi barátaim szerint halat emberes hónapokban jó enni. szept ember, nov ember, dec ember (ebben kakukk az október, de kivétel erősíti. Nagyon sok idősebb ismerősöm is van, aki nem tud beszámolni karácsonyi halevésről. (A bableves volt az ún. böjti menü, s mielőtt ebbe valami szakrális kapcsolatot magyaráznánk bele, ezért mert az volt csak mint hústalan dolog.)
Ja azt már egy igen neves pap mondta nekem, hogy a tévedések elkerülése végett, a karácsony nem olyan nagy keresztény ünnep. Mint modta, nem megszületni volt nagy szám, bár a körülményeit tekintve... hanem a húsvét, mert meghalni értünk az már valami...
Egyébként ha jól tudom, a hal dolog onnan jöhet, hogy Jézus nevének, vagy monogramjának írása az Icthtis szót adja, ami hal.

ToTóTaTa TuTija 2009.12.24. 12:47:57

@hajdul: talán érdemes lenne a "neves papot" megkérdezni a következőkről: Egy évben négy böjti időszak van a katolikusok számára, az utolsó, a karácsonyi böjt Krisztus születése előtt negyven nappal kezdődik. A hamvazószerda és a nagypéntek után a harmadik legszigorúbb, mely alatt tartózkodni kell a hús fogyasztástól. A hal pedig mindamellett, hogy ősi keresztény jelkép, nem számít húsételnek.
Boldog karácsonyt!

vodi 2009.12.24. 14:10:37

már a bográcsban van, eddig úgynézki mint fent a képeken :), majd beszámolok a végeredményről.

aJeti 2009.12.24. 15:15:59

zizi! itt kéred a beszámolót? röviden: csúnya, de finom ;-)

vodi 2009.12.24. 20:45:42

még szebb is lett mint a tiéd :D , a szeletek kicsit jobban szétfőttek de egyáltalán nembaj, baromi finom lett. és egyedül, tűzrakással együtt is megvolt 2ésfél óra alatt. köszi a tippet!

vodi

vodi 2009.12.24. 20:46:52

mondjuk az nemvolt tiszta h amikor először lefőtt a víz akkor úgyhaggyam vagy milegyen, de de aztán nyakonöntöttem sokvízzel és hagytam még1x lefőni inkább.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.24. 22:03:08

@aJeti:
@vodi:
- a lényeg az, hogy finom lett - örülök, hogy sikerült!

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2009.12.26. 11:52:16

Csorog a nyálam némely kép láttán.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.01.04. 11:42:39

/OFF
@hajdul: Itt alapvető műveltségi hiányosságok vannak. Nálad is, meg főleg az idézett "neves papnál", aki szerint a karácsony nem is olyan nagy keresztény ünnep.
/ON

Elkészült végül a halászlé, az itt írtak alapján (plusz kicsit feltúrbózva ikrával és haltejjel), és nagyon finom lett. Még egyszer nagyon köszönöm!

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.11.30. 17:57:45

Ez a halászlé tavaly annyira bejött, hogy idén is megcsinálom.
:)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.01.04. 16:07:03

@terasz9: ez nagy öröm számomra, jó étvágyat hozzá!

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2012.12.26. 15:19:56

szia Zizi! megfőzetem én is, hamarosan posztolom. finom lett, köszönöm!