HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Rántott hal - ponty

2009.12.23. 00:20 hzizi

Ne essünk kétségbe és ne hívjuk telefonon segítségül anyukánkat ha épp most karácsonykor kell először halételt készítenünk.  A klasszikus karácsonyi fogások között előkelő helyen szerepel a rántott hal, elkészítéséhez pedig egy abszolút kezdő szakértelme is éppen elegendő.

 

 

A ponty tipiikus karácsonyi hal, (elérhető ár, és ilyenkor szeletelten is biztosan friss).

 

Többnyire patkó alakúra szeletelve sütjük de ezt kitárgyaltuk már itt .

 

 

 

 

 

Elkészítése nagyon egyszerű, azért röviden:

Négy személyre (hallé után) vegyünk 80 dkg pontyszeletet, sütés előtt kb fél órával sózzuk be és csepegtessünk rá egy-két kanálnyi citromlevet. A klasszikus panírozáshoz vegyünk egy lapostányért, szórjunk rá lisztet, egy másik tányérra pedig zsemlemorzsát (prézlit). Egy mélyebb edényben verjünk fel három tojást (sózzuk egy kicsit).

A halhúst először lisztben forgatjuk meg, majd a tojásba merítjük, végül a prézliben meghempergetjük. Közben a sütőserpenyőben jó kétujjnyi olajat melegítünk. A halszeleteket a forró olajba tesszük és közepes lángon aranyságára sütjük (kb. öt perc). Amikor az egyik oldala kész megfordítjuk és a másik felét is aranysárgára sütjük. 

Sütésnél ne szúrjunk a halba villát, mert a patkók nagyon törékenyek.

 

 

 

Köretként krumplisalátát, majonézes krumplit vagy krumplipürét tálaljunk.

A halhoz félédes vagy száraz fehérbort ajánljunk, de a panírozott/rántott ételekhez egy pohár sör is jól csúszik.

 

Jó étvágyat!

13 komment

Címkék: ponty rántott

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr611616082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.23. 16:55:13

Ú, de fincsi lehet...

Nekem az asszonyka valami tengeri herkentyűset fog összedobni, de még nem tudom, mi az, mert titok :)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.23. 17:07:35

Rántott hal lesz anyukáéknál is. Mi meg francia hagymalevessel és mézes-mustáros pulykával várjuk a vendégeket.

mallac 2009.12.23. 18:01:33

Egy pohár sör? Legalább egy padlóvázával fogyasszunk el,tisztítja a vesét,meg ilyesmik

tomcsi71 2009.12.23. 18:03:00

A halászlé után nálunk dorozsmai molnárpontyot eszünk... sült pontyszelet, gombás tészta tejföllel...

pluto111 2009.12.23. 18:52:11

Nekem a ponttyal csak az a bajom hogy mindig iszap izü volt eddig. Ez el is veszi a kedvet a dologtól.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.12.23. 19:50:46

Kopjetek le, de csak a hekket tudom megenni, mint rantott hal.

hubertusz 2009.12.23. 19:55:57

Köszönjük az eddigi építő és tárgyszerű hozzászólásokat!

szilvacska 2009.12.23. 20:22:50

Mivel tudom hatékonyan forgatni a halacskákat? A villát amúgy sem szeretem mert lyukas lesz a prézli :)

aamen 2009.12.23. 20:54:34

@pluto111: iszapizu ket okbol lehet a ponty, az egyik hogy erosen iszapos vizbol szarmazik, a masik hogy a halbolt akvariumaban (pld. tecso) nem cserelik rajtuk a vizet es gyakorlatilag sajat szarukban uszkalnak napokig:-(
allitolag segit az iszapizen ha par napig hagyod uszkalni a pontyot a furdokadban vagy mas nagyobb edenyben tiszta vizben, de ez csak hallomas.
ha tutira jo izu pontyot szeretnel, akkor baratkozz velencei tavi vagy balatoni horgaszokkal, illetve pesttol delre van egy rahedli kristalytisztavizu banyato, azokban is igen joizu hal terem.

pluto111 2009.12.23. 21:08:14

@aamen: kösz, én is igy tudom. Sajna nincs arrafele ismeretségem, Balaton messze van pedig tuti az a legjobb.

Normális 2009.12.23. 22:41:56

"Pocsolyaíz" ellen igen alkalmas citromhéj-reszeléket is tartalmazó halfűszer.
Egyszerűen, só helyett ezt kell rászórni. Nem túl tolakodó íz, de a feladatát éppen beölti. Olykor nehezen találni itthon, de érdemes kutatni utána...

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.12.23. 17:11:19

@szilvacska: A rántott dolgokat nagyon bő olajban (lepje el) kell sütni, s akkor nem kell forgatni. Egyébként húscsipesszel lehet, mert a panír kemény kérget képez