HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Bajai kontra Tiszai

2009.12.17. 00:58 hzizi

Előre szeretném leszögezni: NEM tiszai hallé ellenes vagyok, hanem bajai párti. Semmi bajom a tiszai módon főzött halászlével, csak én a bajai módon főzöttet szeretem, azt főzöm, eszem és propagálom.

Sem vitázni, sem téríteni nem szeretnék. Sajnos nagyon kevés halat eszünk Magyarországon, sok családban kizárólag csak karácsonykor kerül hal az asztalra.

Az ország nagy részén tiszai hallevet főznek. Bajai (dunai) módon főleg a Duna mentén Pakstól Apatinig. Az alapvető eltérés, hogy a tiszai halléhez először alaplevet főznek, ebbe belepaszírozzák a benne főtt halhúst és utánna ebben a lében főzik készre a halszeleteket. A bajainál nincs ez a pepecselés, egyszerűen megfőzik a halat.  

Vesszőparipám, hogy a háziaszonyok azért nem főznek halászlevet mert útálják a hosszas, sok mosogatással járó paszírozós halfőzést. A konyhában lábosban is lehet bajai módon halászlevet főzni ha betartjuk az alapvető szabályokat/arányokat, tésztát meg nem kötelező enni hozzá, finom az kenyérrel is. 

 A bajai halászlénél nagyon fontos a víz mennyisége, kevés halból nem lehet sok és finom levet főzni, ha jót akarunk be kell tartani az arányokat. Lesz poszt: bajai módon, konyhában, lábosban, gyorsan, kevés pepeccsel, de finomat. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr391604096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kisbobó 2009.12.17. 14:09:27

@csaba72: azt olvastam, hogy a balatoni halászlé leginkább a tiszai halászléhez hasonlít, azaz alaplékészítéssel indul.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.17. 15:43:40

Hűű, én ezer éve ettem utoljára halászlevet. Annak is jobbára a levét. Nálunk karácsonykor sem lesz - sajnos- hal, mert a párom nem bírja. Viszont anyukáéknál biztos lesz vmi halas finomság, mert náluk karácsonykor így szokás. Legalábbis amíg otthon laktam így volt.:-)

malacorrú · http://malacorru.blog.hu 2009.12.18. 12:11:06

JÓ bajai halászlét régen ettem.
Gyengét mostanában annál többet.
Utoljára a Bajai Halászcsárdában, nem a Hollós útiban Budapesten, hanem Baján. Hidegen szolgálták fel a halat a lé mellé, a lében meg volt pikkely is. Nem sokkal később majdnem ugyanígy jártam a kecskeméti Sugovica Csárdában.
Azóta nem próbálkozom vele.

Várom a receptet!

AzHofi 2009.12.18. 14:12:17

@malacorrú: menj Tassra a pákászba, ha jó halászlét szeretnél, van vagy négyféle nekik.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.12.24. 14:19:02

@AzHofi: én biztosan odamegyek és ha sikerül, elcincálom magammal Mackó uramat is! :-)
Kösz az értékest!