HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Savanyú halleves

2009.12.15. 09:25 hzizi

Légy férfi! Törj ki a mindennapok biztonságos egyhangúságából, próbálj ki valami mást, egészen újat! Kell a változatosság, néha talán még az enyhe perverzió is izgalmas lehet. Így bíztattam magam, de az igazi indíttatás váratott magára.

Bevallom Kősüllő egyik levele mozdította be buja fantáziámat amikor egy olyan egyszerű ámbár költői kérdésre válaszolt, hogy 'monnyon mar valaki egy marnareceptet', szóval valahogy így kezdte: ' Ha éppen kívánod a savanyút, a márna (filézve-bõrözve) nagyszerû savanyú hallevesnek, egyben is oda lehet tenni, de ha buzizni akarsz, akkor fõzz....".

Éreztem ez kell nekem. Ki kell törni a halászlé (szigorúan Bajai)-sülthal-rántottsüllő ördögien finom bűvköréből és be kell vállalni a másságot.  

Márna ugyan nem volt a hűtőben, így egy szép testes kárászra esett a választás.

Egy fej hagymát, egy fél zöldpaprikát és egy termetes sárgarépát egész apróra kockáztam és kevés olajon megpirítottam. Pár perc után felöntöttem egy deci fehérborral, és tettem bele egy evőkanál mustárt.

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit hagytam besűrűsödni, aztán beletettem a halszeleteket, felöntöttem vízzel, hogy jól ellepje. Mikor felforrt sóztam, dobtam bele kevés durvára darált borsot, három babérlevelet, egy gerezd fokhagymát  egy kávéskanál tárkonyt és egy tíz centis friss rozmaringágat. Pár perc mulva beletettem egy fél marék rizst, még öt perc mulva az ikrát.

 Negyven percig lassú lángon főztem, öt perccel a vége előtt tettem bele az apróra vágott friss petrezselymet és a citromkarikákat.

A rizs adott egy pici tartalmasságot, a répa édeskésségét vagányosan ellepte a citrom savanyúsága, a rozmaring és a tárkony pedig megfejelte az egész enyhe halízt. A szétnyomott csípőspaprika tette oda a pontot.

 Friss kenyérrel buzi jó volt!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr61599117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

AzHofi 2009.12.15. 10:47:54

Ejha! Hol közlekednek ilyen e-mailek és ilyen válaszok rá? :-)

csaba72 2009.12.15. 11:20:30

Egy csőlátó,megrögzött Bajai Halászlé specialistától óriási meglepetés . Ennél már csak az lett volna meglepőbb ha még ráadásul alaplével kézsül.

bioDorka (törölt) 2009.12.15. 12:03:38

ajjaj, zizi, idetévedtem a blogodra...és mint új vendég, be kell vallanom valamit a legelején...
nem szeretem a halat:/ ez alól egyedül a tonhal és a halrudacska a kivétel, de az meg ugye nem sok halat látott:)
és horgászni se bírok;)

de.
tök jó olvasni, hogy te ennyire szenvedéllyel eszed és teszed:)

azért nagy puszi:)

Diablo XR 2009.12.15. 12:21:10

Hülyeség. Nem kell kitörni. A recept fasza. Egyébként az ünnepekben az állandóság is az, és pont attól sajátos, hogy jellemzői vannak, mindig ugyanaz, attól ugyanolyan ünnep, de ez csak magánvélemény. Továbbá. Egy 1db/év ünnepet így kezdeni, hogy törj ki a mindennapok egyhangúságából, hát nemkis fogalmi zavar, bazz. Nem attól leszel vagabund egyéniség, haver, ha karácsonyra merészelsz nem halat rántani.
Szóval a recept fasza, karácsonyra nem rántott halat enni, az is fasza, de ez a törj ki a...-szöveg ez vérröhej.

Üdv,

D

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.15. 12:22:00

@AzHofi: a pecalistából alakult hal-lista
@csaba72: a változatosság nyitottnak kell lenni a világra :-)
@ekkerjoz: köszi :-)
@bioDorka: rántottsüllőt kipróbálhatnád, amúgy néha van nem halas poszt is

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.15. 12:27:22

@Diablo XR: bocs, de én most kb egy hónapja eszem minden nap halat (ez nem vicc!) természetesen jó érzéssel eszem, de kipróbáltam mást is.
Karácsonykor érthetően halászlé lesz a fő fogás, utánna természetsen süllő, vagy rántva vagy roston. lesznek karácsonyi receptek is, ígérem. Amúgy nálunk a családban minden ünnepen hal van, nem csak karácsonykor.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.15. 12:30:44

Évek óta úgy készítem a hallevest, hogy mindig azt teszek bele ami épp a konyhában van, méztől az eceten át a fahéjig meg gyömbérig vagy gombáig, aztán félúton el kezdem korrigálni az ízeket és mindig sikerül valami nagyon jót kihozni belőle. Mondjuk azért lestem mástól is jócskán. Ismertem valakit aki Honecker-nek volt szakácsa és bevallása szerint 100 halfajtát 400 féleképpen tudott elkészíteni, ebből kb. 60 receptet volt szerencsém megkóstolni. Azóta nem érzek korlátokat a konyhában:)

csaba72 2009.12.15. 13:02:54

Pár évvel ezelőtt megkérdeztem főszakács barátomat:
-ajánlj már Karácsonyra valami jó süllő receptet , minden évben kipróbálunk valami újdonságot érdekességet, de tudod egyik sem volt eddig az igazi.
-amúgy, hogy szoktátok elkészíteni , mi a családban a kedvenc ?
- az egész család imádja a rántott süllőt.
-akkor miért nem az van az ünnepi asztalon amit mindenki szeret ?

ildsisy 2009.12.15. 13:06:38

De éhes lettem, megenném. Ilyesmit még soha nem ettem, sem csináltam. Megfogom próbálni. Idén még a hagyományos pontyhalászlé lesz, de jövőre készítek ilyet, évközben. Nyami :)

Lez · http://lezlands.blog.hu 2009.12.15. 13:22:05

Jó az írás, éhes lettem én is. A belinkelt halászlés cikket is csodálattal olvastam.
Szerencsére mi is pont halászlét terveztünk estére, és online közvetítjük a krumplishow.blog.hu oldalon.
Krumplics komám, a halászlé ma esti mesterének a vérében van a halászlé, az édesanyja és testvére szintén halászléfőző versenyt nyertek a nyáron. Várunk mindenkit szeretettel, közben konzultálni is lehet a halászléről (mit csinálunk szarul és miért)

BigGeorge (törölt) · http://biggeorge.blog.hu/ 2009.12.15. 14:04:19

hzizi Te nagy Király vagy!!!!
A horgászos sztorik azért nekem jobban bejönnek, mint a főzősök :-)

iLane 2009.12.15. 14:07:30

Ha mar savanyu halleves ajanlom figyelmetekbe a felso Tisza kornyeken nepszeru korhely valtozatot, amit megprobaltam otthon reprodukalni: milankonyhaja.blogspot.com/2009/09/korhely-halaszle.html

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 14:09:48

Ínycsiklandóan néz ki, az egészen bizonyos. Az íze pedig, bár nem vagyok nagy halevő, nagyon jó lehet.

AzHofi 2009.12.15. 16:22:13

@hzizi: koszi... és a hal-listának hogy kell az olvasójává lenni? Gugl nemsegit.

domdodom69 (törölt) 2009.12.15. 17:36:21

a citromtól összefutott a nyál a számban... és most jövök Helentől.... most hová menjek? :)

AzHofi 2009.12.15. 17:38:05

@vagyok, aki vagyok...: meg van az a partizánossal kb egykorú vicc, amikor a fúvósok előtt nyalogatja a horgász a citromot? :-)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.16. 08:53:13

Nagyon étvágygerjesztők a fotók. Lehet mellékállásban szakács vagy, aztán nem is tudjuk.:-)

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2009.12.16. 09:59:06

az a nagy piros paprika gondolom odatett neki :)

limbekcs 2009.12.17. 00:50:56

nálunk karácsonykor savanyú halleves alap. utána rántott hal.

tetszett ez, szépek a képek :)

KisGenyo 2009.12.23. 13:14:21

Hűűű! Ez tetszik! :P
Ki fogom próbálni. Szerintem márnával sem lehet rossz, de mással is működhet.

Különben én is a bajai halászlé bűvkörében élek (Baján), bár ettem tiszai passzírozott alapleveset is diákkoromban, a dunaújvárosi koleszban, székkutasi szobatársam jóvoltából. Az is ízlett. De ennél tetszik, hogy nincs passzír, alaplé, bonyodalom. 1 edényes leves halból, ami nem a (nekem) megszokott. Köszi az ötletet!