HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Csukamáj pirítva

2009.11.20. 07:56 hzizi

-Hú, minek van ilyen halszaga? -léptem be az ebédlőbe. - Neked, apa, neked.....

Hogyan szerezzünk csukamájat? Először is fogjunk egy majd hat és fél kilós csukát. Ha lehet pergetve. A májáról szépen fejtsük le az epét és az epevezetéket.

Egész enyhén sózzuk, picit borsozzuk. Kevés oliva olajon pirítsunk hagymát, csípős paprikát. Ha a hagyma megpirult tegyük bele a májat. Hamar megsül, vigyázzunk, hogy ne égessük meg.

 

 

 

 

 

 

 

A májat kivettem, a serpenyőbe a hagyma-paprikára löttyintettem kevés fehérbort, tettem bele tejszínt és kicsit összeforraltam.  

 

Tomi kedvence a csukamáj, ezt az adagot is bevágta. Ízlett neki.

 

A máj magában nem nagy adag, (nekem csak kóstoló jutott) ezért csuka hasaaljából és az ikrából is süthetünk. Frissen pár csepp citrommal ízesítve isteni!

 

 

 

 

Ki ne hallott volna a csukamájolajról? Én ugyan nem kóstoltam, de nagyszüleim, szüleim elbeszéléséből tudom, hogy nagyon rossz ízű volt.

A csukamájolaj (oleum jecoris aselli), a tőkehal, illetve egyes cápafajok májából nyert olaj (tehát magyar neve megtévesztő - nem csuka májából készült). Omega–3 zsírsavakban, jódban, A- és D-vitaminokban gazdag táplálékkiegészítő

Az 1900-as években csukamájolajat, mint könnyen emészthető és gyorsan felszívódó zsírok egyikét sikerrel alkalmazták angolkóros betegek kezelésére; különösen a tisztább, világosabb típusait, amelyek kevésbé halszagúak, émelygést és hasmenést nem okoztak, így a beteg gyorsabban hozzájuk szokott.

Egy mostani vizsgálat rámutatott, hogy a csukamájolaj magas omega–3 zsírsavtartalmánál fogva hatásos az ízületi kopások és gyulladások kezelésében is.

5 komment

Címkék: csukamáj

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr401536572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

malacorrú · http://malacorru.blog.hu 2009.11.20. 13:31:36

Oké, de hogy került ez az autó-motor rovatba?
Én azt hittem, hogy valami szuper új kenőanyag, erre kiderül hogy kaja!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.11.21. 08:13:30

@malacorrú: index-szerkesztő tette a Motor+sport dobozba, végül is a horgászat is sport, bár én minden hallal kapcsolatos dologról írok

Puncskocka 2009.11.21. 13:42:01

nem baj :D:D csukamáj! milyen finom, és egészséges is!

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.11.21. 18:46:10

nagyon guszta. és még szálka sincs benne ;-)