HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Kolbásztöltés

2009.11.17. 00:31 hzizi

Régi igazság: kolbász és kolbász között különbség van. Az igazi a házi kolbász, amit Apám készít. Saját nevelésű malackából, házi paprikával, régimódi füstöléssel. Sajnos Apám is idősödik, sokadik rábeszélésre idén sikerült rávenni, hogy hagyjon fel a malactartással, majd mi töltünk kolbászt magunknak.

Gyula barátommal bioztos helyről (anyósa húsboltos) beszereztük a húst, mintegy 25 kilót, és ott le is daráltattuk. Komoly hurkatöltőt is szereztünk, paprikát otthonról hoztunk.

Nagyjából tartottuk magunkat a közkedvelt kolbász receptúrához:

10 kg hús (comb, lapocka, egy kiló szalonna)

20 dkg durva só

20 dkg édes paprika

2,5 dkg csípős paprika

egy marék (kb 3-4 dkg) fokhagyma

5 dkg bors

1 dkg őrölt kömény

A hús, ugye már darálva jött, így csak a fokhagymát daráltuk át húsdarálóval kétszer, megalkudtunk a mennyiségeken, kimértük a fűszereket és indulhatott a keverés.

 

 

 

 

 

 

 

A hús hideg volt, nem volt könnyű összedolgozni, de a pár pohár forralt bor segített.

Kóstoltunk, öblítettünk, kevertünk. Megállapítottuk: jó lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bél inkább közepes vastagságúnak bizonyult, néha szakadt, de a végére már belejöttünk. Ellenben a hurkatöltőből a hús elég nehezen akaródzott csak kijönni, barátom szerint a  masszát meleg vízzel kell meglocsolni (permetezni) -  (Anyuka mondta)-, úgy összekeverni újra és akkor könnyebb lesz tölteni. No, én ezzel elsőre nem értettem egyet, ezen kicsit elvitázgattunk, majd kijött a főnökasszony és helyre tett bennünket. Ittunk egy fröccsöt, és belementem egy nagyon enyhe permetezésbe. Ettől kezdve már sokkal könnyebben ment a töltés. :-)

Sikerült alkotnunk pár rövidebb szálat is (á, nem baj az, hogy kiszakadt: jó lesz az sütni), de szép szálak is kerültek. A puding próbája az evés - a kolbászé is. Frissen sütve isteni finom volt, füstölve, szárítva lesz az igazi. Ha addig el nem fogy,  csak még finomabb lehet.

(Készült halas is, holnap...)

5 komment

Címkék: kolbásztöltés házikolbász

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr141525482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

domdodom69 (törölt) 2009.11.17. 09:51:28

márcsak az lehet a vita tárgya, hogy mustár, vagy torma, vagy mindkettő...

aJeti 2009.11.18. 00:03:29

anyám, a zizinek most aztán van kolbásza...:-D
hogy nőjjön a kolbász az...

aJeti 2009.11.18. 00:06:17

jól van, nem viccelek. szép kolbászok. biztos finom is.
én meg éhes vagyok, de ilyen későn már nem szabad enni. most akkor kolbászról fogok álmodni?
ó posztolás után olyan kis izé leszek...

BigGeorge (törölt) · http://biggeorge.blog.hu/ 2009.11.18. 11:48:06

Ez igen
Neked mekkora kolbászod van.
Azta.
:-)))

Harmati András 2009.11.18. 15:53:42

Jövő héten töltünk mi is :-)