Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Hirdetés

Friss topikok

  • EBI: Szia kedves Tisza-tavi horgásztárs! Hiányoznak az ez évi beszámolók,vagy ross... (2014.06.13. 20:21) Befagyott
  • tthesz: A Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége a rekord szintű Tisza-tavi téli ví... (2013.11.06. 23:24) Alacsony lesz a Tisza-tó téli vízszintje
  • kingfisher60: Szia, Hzizi! Érdeklődve olvastam a Kiss-féle paprikáról, lépéseket is tettem, ... (2013.10.22. 19:06) Bezdáni paprika
  • Paduc: Megérdemelted, gratulálok! (2013.09.01. 14:07) Harcsakaland
  • Paduc: Gyönyörűen írtad le az akciót, nagyon tetszett. (2013.08.05. 12:02) Dunai süllő

Bejegyzések

Blogajánló

Gyufatészta

2009.07.23. 06:46 hzizi

A Bajai Halászlét tésztával - gyufatésztával tálalják.

Rögtön felmerül a kérdés: hogyan került tészta a halászlébe. Hajdanán, a Duna  Pakstól Apatinig húzódó részén - mondhatjuk kis tulzással a Duna bajai szakaszán  - nagyon sok molnárhajó dolgozott.

Ezekben a vízimalmokban főleg gabonát, de emellett néha fűszerpaprikát is őröltek.  A fáma szerint a vízimolnárok kötelesek voltak naponta egy tál melegételt adni a molnárlegényeknek. A fukar gazdák 'helyben' oldották meg a dolgot: A Duna adta a halat, paprika is  'került', hogy az étel pedig kiadósabb legyen a legényeknek, kitalálták hozzá a tésztát, hisz lisztjük volt elég.

Egy hozzáértőnek a Bajai Halászlé tészta nélkül elképzelhetetlen. Metélt tésztával, mint  egy közömbös hordozóval érvényesülnek az ízek igazán. A tészta készítés, főzés külön művelet, amit asszonyok végeznek a konyhában. A lé és a tészta csak az asztalon találkozhat egymással.  A lé bográcsban, a metélt tálban,  ki-ki tetszése szerinti arányban szedhet a kettőből.

A gyufatészta tiszta tojásos tészta, picit vastagsbb nyújtott tésztából keskenyre vágva, hogy a keresztmetszete ne lapos téglalap, hanem négyzet legyen. A kifőzés után nem olajozzák/zsírozzák, hanem 'szárazon' kerül az asztalra a halászlé mellé.

 

 

és a végeredmény:

 

4 komment

Címkék: gyufatészta

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr641251391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

hdk · http://hulladekok.blog.hu/ 2009.12.23. 16:38:44

Azért a Stranszki Júlia-féle (boltban kapható) gyufatészta sem rossz. Persze a házi (lenne) az igazi, bár ilyesmivel vesződni a legritkább esetben marad idő.

hulladekok.blog.hu/2009/12/05/a_halalle_es_a_hatarozottan_nem_bajai_ferfi_talalkozasa_a_boncasztalon

Zuzuka 2010.03.17. 13:59:02

nah, épp ilyet vagdostam a hétvégén, elég macerás volt, de megérte.

serci 2011.01.22. 20:19:16

Derék poszt mit kerestem egy ilyet miután szegény anyám meghalt! De azóta (hála a magasságosnak)az asszony is megtanult igazi tésztát gyúrni,úgyhogy még mindíg azt mondom,hiába gyors a száraztészta,a frissen gyúrtnál nincsen jobb!Pesten élek egy ideje,és keretem régebben halászlé tésztát!Azt sem tudták mit beszélek!Itt csak kenyérrel eszik,ami szerintem ölég fos nadehát ízlések....szerintem aki a halászlét kenyérrel eszi,bármilyen más gonosztettre is hajlamos...

kelemenbandi 2011.06.05. 08:15:07

Én amióta sok-sok éve elkerültem otthonról, azóta magamnak gyúrok. Nem egy bonyolult dolog, és mindenképp megéri. A Stranszki Juliska tésztáját meg nem szeretem, szerintem kemény.