HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Gyufatészta

2009.07.23. 06:46 hzizi

A Bajai Halászlét tésztával - gyufatésztával tálalják.

Rögtön felmerül a kérdés: hogyan került tészta a halászlébe. Hajdanán, a Duna  Pakstól Apatinig húzódó részén - mondhatjuk kis tulzással a Duna bajai szakaszán  - nagyon sok molnárhajó dolgozott.

Ezekben a vízimalmokban főleg gabonát, de emellett néha fűszerpaprikát is őröltek.  A fáma szerint a vízimolnárok kötelesek voltak naponta egy tál melegételt adni a molnárlegényeknek. A fukar gazdák 'helyben' oldották meg a dolgot: A Duna adta a halat, paprika is  'került', hogy az étel pedig kiadósabb legyen a legényeknek, kitalálták hozzá a tésztát, hisz lisztjük volt elég.

Egy hozzáértőnek a Bajai Halászlé tészta nélkül elképzelhetetlen. Metélt tésztával, mint  egy közömbös hordozóval érvényesülnek az ízek igazán. A tészta készítés, főzés külön művelet, amit asszonyok végeznek a konyhában. A lé és a tészta csak az asztalon találkozhat egymással.  A lé bográcsban, a metélt tálban,  ki-ki tetszése szerinti arányban szedhet a kettőből.

A gyufatészta tiszta tojásos tészta, picit vastagsbb nyújtott tésztából keskenyre vágva, hogy a keresztmetszete ne lapos téglalap, hanem négyzet legyen. A kifőzés után nem olajozzák/zsírozzák, hanem 'szárazon' kerül az asztalra a halászlé mellé.

 

 

és a végeredmény:

 

3 komment

Címkék: gyufatészta

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr151251391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Zuzuka 2010.03.17. 13:59:02

nah, épp ilyet vagdostam a hétvégén, elég macerás volt, de megérte.

serci 2011.01.22. 20:19:16

Derék poszt mit kerestem egy ilyet miután szegény anyám meghalt! De azóta (hála a magasságosnak)az asszony is megtanult igazi tésztát gyúrni,úgyhogy még mindíg azt mondom,hiába gyors a száraztészta,a frissen gyúrtnál nincsen jobb!Pesten élek egy ideje,és keretem régebben halászlé tésztát!Azt sem tudták mit beszélek!Itt csak kenyérrel eszik,ami szerintem ölég fos nadehát ízlések....szerintem aki a halászlét kenyérrel eszi,bármilyen más gonosztettre is hajlamos...

kelemenbandi 2011.06.05. 08:15:07

Én amióta sok-sok éve elkerültem otthonról, azóta magamnak gyúrok. Nem egy bonyolult dolog, és mindenképp megéri. A Stranszki Juliska tésztáját meg nem szeretem, szerintem kemény.