HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás
  • Paduc: Welcome on board :) (2014.11.05. 20:40) A Tisza-tó téli vízszintje 2014.

Bejegyzések

Húsvéti sonka

2009.04.09. 07:40 hzizi

Nálunk a faluban már jó ideje speciálisan főzik a húsvéti sonkát. Vagyis éppen ez az: nem főzik hanem sütik. A péknél.

Informátoraim úgy tudják, hogy már a hatvanas évek előtt is sütött a Kender pék húsvéti sonkát korpás tésztában, de a kenyértésztás módot a Hégei pék honosította meg. A módszert a többi pék is alkalmazta, (mint a már bezárt Hajrung és Pravgyik pék) de ma már csak a még meglévő két pékség (Major pék és Báló pék)  vállal sonkasütést.

A sonka ugye adott: ott terem a füstölőben. A célra a legfinomabb a 100-150 kilós főleg kukoricán nevelkedett malacka hátsó sonkája. A disznóölést december elejére ildomos tervezni, azután a sonkát hat hétig sós vízben kell pácolni, majd jöhet az egy hetes enyhe füstölés. Ezután árnyékos, levegős helyen pihen a sonka.  Mielőtt elvinnék a pékhez levágják róla a csülökrészt és vízbe áztatják egy fél napra. 

Nagypéntek délután a magára valamit is adó sonkafelelős ott toporog sonkájával a pék ajtaja előtt sorszámra várva. A pékinas veszi át a sonkát és rögtön egy számozott bilétát rak bele, a biléta párját a vevő kapja, ezzel lehet majd elvinni a kész terméket. Szombaton kora reggel a kenyérsütések befejeztével a pékek kenyértésztába burkolják a sonkákat olyan két centi vastagságban. Az előmelegített kemencében a sütés sonkanagyságtól függően körülbelül négy óráig tart. A sonkafelelősök a déli óráktól kezdenek el rajzani a pékségek körül. A forró  eszméletlen finom illatokat árasztó csomagokat ildomos mielőbb biztos helyre juttatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mifelénk a Húsvéti sonkavacsorát elméletileg csak este a csillagok feljövetelekor szabadna elkezdeni, de családunkban ezen a délutánon több nagyon éles szemű éhes egyed végez csillagászati megfigyelést.

A Sonkáról magáról mit is mondhatnék? Állaga omlós, szaftos, a hús illatosan gőzölög amikor kibontásra kerül a megkeményedett tésztából. A sonkaszeletek szép rózsaszínüek, a szélükön a vékony szalonnacsík gyöngyözően gusztusos. Az íze? Mennyei. A kenyér amiben a sonka sül felszívja a felesleges zsírt, de bent tartja az ízeket. A hús omlós, minden falat szétolvad a szájban, a sonka íze szétterül bennünk.

Száraz jófajta vörösborral illik locsolni belsőnket, de ez lehet csak magánvéleményem, fehérbor, fröccs, sőt hideg habos sör is enyhíthet az ízkavalkádon. A tojás, torma, krumplisaláta, csak azért kell, hogy egy újabb falat sonkánál újra élvezhessük a Húsvét Igazi Ízét .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei sonkáról is riportolok majd.

10 komment

Címkék: húsvét húsvéti sonka

A bejegyzés trackback címe:

http://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr741053358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.04.09. 11:53:16

Eszem ágában sincs lerontani a postot, de tudtommal a sonka az ez: felgyoivagohid.hu/images/Paraszt%20sonka.jpg

A postbeli képen inkább csülök(sonka) van :)

Nick Leeson 2009.04.09. 12:12:16

Egyszer élünk! Nem?

Ez aztán tényleg fincsi lehet!

terrer 2009.04.09. 12:32:21

Az tévedés, hogy 100-150 kilós. Legfinomabb sonkája a már érettebb húsú, min./kb. 180-200 kilós egyedeknek van. A százkilós malac sonkája csak akkora (oké, kis túlzással), mint egy jófajta pulykasonka. Állaga se olyan, mert még éretlen a húsa egy ilyen fiatal állatnak a sonkakészítéshez. És persze nem is sonka az, amin nincs vagy másfél-kétujjnyi szír. Az euródisznó táppal felfújt csupahús-sonkája 3mm zsírral, amelynek állaga a békakocsonyás pocsolyavízéhez tendál, nem sonka, maximum csak ..szocska.
Lófa...

MP 2009.04.09. 12:35:37

Jó jó de hun? Kérdem én HUN?

Gazz 2009.04.09. 12:35:55

jajjj, összefut a nyál a számban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.04.09. 12:46:40

@eloszto:
talán a kép csal, ez egy kb 13-14 kilós sonka, amiről levágták a csülök részt. A csont azért látszik ki mert összesült a hús.

aJeti 2010.03.30. 00:09:14

én azért ennék most egy ilyet, böjt de vagy oda...
nyami.

serci 2011.01.22. 20:42:28

ÚÚúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú imádom a főtt-sült sonkát,és legjobban a zsíros részt! (miért vok 125 kiló?)A Nagybátyám tavaly szerény 38 kilós sonkákat kreált,és a pármai sonkamívesek mehetnek a francba ahhoz képest.